Digitaalikuvauksen helppouden ja edullisuuden takia monilla digitaalikameran käyttäjillä valokuvia kertyy ajan mittaan kiintolevylle yhä enemmän. Jossain vaiheessa niiden järjestely aiheen mukaan ja arkistointi tulee ajankohtaiseksi. Adoben Photoshop Album on tähän mainio apuväline.

Digitaalikuvien käsittelyyn tarkoitettuja sovellusohjelmia on jo runsaasti markkinoilla, mutta vasta viimeisen vuoden aikana on julkaistu peruskäyttäjälle soveltuvia kuvien hallinnointia helpottavia työvälineitä. Järeitä palvelinkäyttöön soveltuvia ohjelmistoja kuten esim. Cumulus on ollut tarjolla jo pitkään.

Photoshop Albumista on julkaistu lyhyessä ajassa jo kaksi versiota. Ilmeisesti taas kerran on käynyt niin, että asiakkaat ovat joutuneet ohjelman testaajiksi. Ohjelmavirheiden korjaamisen lisäksi uudessa versiossa on tosin paljon myös parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Photoshop Album 2 vaikuttaakin erittäin monipuoliselta ja viimeistellyltä tuotteelta. Ja mikä parasta, se todella helpottaa digikuvien järjestelyä huomattavasti.

PSA perustuu tietokantaan monien muiden edistyksellisten ohjelmien tapaan. Se ei kopioi varsinaista kuvatiedostoa tietokantaansa vaan ainoastaan sen sijainnin. Näin varsinaiset kuvatiedostot voivat sijaita missä tahansa kiintolevyllä tai vaikkapa CD-rompulla. PSA kykenee vaivatta indeksoimaan kymmeniä tuhansia kuvia ja siitä huolimatta sen vauhti ei hidastu. Kuvat voi ohjelmaan tuoda myös suoraan digitaalikamerasta, jolloin se tallentaa originaalit siististi omiin kansioihinsa kiintolevylle.

Parasta Albumissa on kuitenkin sen kyky helpottaa kuviin liitettävien avainsanojen lisäämistä. Voit luoda useita erilaisia hakukriteerejä ja liittää niitä kuviin yksinkertaisesti vetämällä kuvake (tag) kuvan päälle. Tämän jälkeen on helppoa löytää kymmenien tuhansien kuvien joukosta vaikkapa juuri ne kuvat, joissa on kalastusreissujen suurimmat vonkaleet.

Toinen tärkeä ulottuvuus kuvien järjestelyssä on aika. Photoshop Albumin aikajanan ja kalenterin avulla on helppoa löytää juuri oikean ajankohdan kuvat. Enää ei tarvitse haeskella esimerkiksi eri vuosien syntymäpäiväkuvia. Lisäksi PSA osaa näyttää kuvien ns. EXIF-tiedot, joista löytyy tarkkoja tietoja kuvausajankohtaan ja kuvausolosuhteisiin liittyen. Digikuvia ei kannatakaan enää pilata lisäämällä alalaitaan pysyviä päiväyksiä.

Vinkki! Näppäinyhdistelmä Ctrl+vaihto+Alt+D vaihtaa kuvien päivämäärät muotoon pv.kk.vuosi.

Photoshop Album 2 on hinnoiteltu erittäin järkevästi juuri sille tasolle (n. 45 €), ettei sen hankintaa tarvitse ainakaan hinnan puolesta kovin pitkään miettiä. Ja tämän tuotteen kohdalla voi todeta, että katetta saa jokaiselle eurolle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *