Patenttiriidoista näyttää tulleen IT-alan kehitystä hidastava tekijä. Lähes päivittäin saamme lukea uusista yrityksistä rahastaa muita alan yrityksiä patenttioikeuksien rikkomisesta. Osa näistä syytöksistä on varmasti aiheellisia, mutta patenteista on ilmeisesti muodostunut myös väline tuloksentekoon heikommin menestyville yrityksille.

Uusin patenttiriita näyttää syntyneen Kodakin ja Sonyn välille digitaalikameroiden tekniikasta. Kodakhan ei ole menestynyt digitaaliseksi muuttuneilla valokuvamarkkinoilla yhtä hyvin kuin monet kilpailijansa. Vuoden vaihteessa Kodak ilmoitti laajoista irtisanomisista, joilla yritys pyrkii mukautumaan muuttuneeseen markkinatilanteeseen. Nyt Kodak on ilmoittanut nostavansa syytteen Sonya (ja mahdollisesti muita kameravalmistajia) vastaan patenttirikkomuksesta. Jotenkin tuntuu näiden viimeaikaisten tapahtumien valossa siltä, että jos yrityksellä alkaa mennä heikommin, niin viimeisenä keinona otetaan käyttöön patenttien kautta haettavat korvaukset.

Hieman samasta asiastahan on kyse myös viime aikoina julkisuutta saaneessa kinassa web-selainten tavasta näyttää dynaamista sisältöä (Flash, ääni ja video). Eolas Technologies, jonka liiketoiminta on viime vuodet ollut hyvin vähäistä, haastoi yhdessä Kalifornian yliopiston kanssa Microsoftin oikeuteen patenttiensa luvattomasta käytöstä. Viime kesänä Microsoft tuomittiinkin maksamaan suuret korvaukset kyseiselle yritykselle ja vieläpä tekemään Internet Explorer -selaimeensa merkittäviä muutoksia, jotka olisivat haitanneet koko webin käyttöä. Microsoft ja muut ohjelmistovalmistajat, joita asia koskettaa, joutuivatkin viime syksynä käyttämään resurssejaan tämän asian selvittelyyn ja korvaavien tekniikoiden kehittelyyn. Onneksi tässä asiassa on tapahtunut käänne parempaan ja Eolasin patenttioikeus on kumottu ainakin toistaiseksi.

Linux-käyttäjiä on suututtanut kiista SCO:n oikeuksista osaan Linuxin lähdekoodia. Linuxin suomalainen kehittäjä, Linus Torvalds, onkin harmistuneena todennut vanhan koodin läpikäymiseen kuluvan kehittäjien kallisarvoista aikaa. Perusteet SCO:n vaatimuksille kun lienevät melko olemattomat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.