Norjalainen Opera Software ASA on pyrkinyt jo useita vuosia Microsoftin haastajaksi web-selainten markkinoilla. Opera onkin tällä hetkellä monessa asiassa edelläkävijä selain-tekniikassa. Opera Software ASA listautui juuri Oslon pörssiin ja ainakin osakeannin onnistumisesta päätellen moni muukin uskoo Operan olevan tulevaisuudessa merkittävä tekijä kasvavilla web-selainten markkinoilla.

Opera ei kuitenkaan ole Microsoftin selaimen tavoin ilmainen tuote vaan näyttää mainoksia ohjelman yläreunassa. Nimellisellä rekisteröintimaksulla mainoksista tosin pääsee eroon. Uusimman version Google-pohjaiset kontekstuaaliset tekstimainokset ovat kuitenkin monien käyttäjien mielestä jopa informatiivisia, joten Operaa voi käyttää täysipainoisesti myös ohjelmaa rekisteröimättä.

Pop-up mainosikkunoiden esto on ollut Operassa mahdollista jo pitkään. Uuteen Internet Explorerin versioonhan sama toiminto on myös luvattu lisätä. Tämä pieni, mutta käyttäjän kannalta merkityksellinen, asia kuvastaa hyvin hallitsevan markkina-aseman saavuttavan valmistajan haluttomuutta kehittää tuotetta ja innovoida. Verkon käyttäjien kannalta on hyvä, että kilpailua syntyy myös selainmarkkinoillla.

Opera on siinäkin mielessä esimerkillinen, että se on sitoutunut tiukasti standardien noudattamiseen verkkojulkaisuissa. Netscapehan oli tässä suhteessa lähes yhtä omavaltainen kuin Microsoft eli kehitti standardista poikkeavia HTML-komentoja omaan selaimeensa.

Opera on jo nyt saavuttanut merkittävän jalansijan langattomien päätelaitteiden web-selaimena. Operan Small Screen Rendering -tekniikka muuttaa yllättävän hyvin nykyiset tietokoneen näytöille suunnitellut www-sivut matkapuhelinten näytölle sopiviksi. Positiivista oli myös huomata, että Nokian uudessa 9500-kommunikaattorissa käytetään Operan selain-tekniikkaa.

Operassa on niin monia edistyksellisiä ominaisuuksia Internet Exploreriin verrattuna, että olen kokonaan luopunut IE:n käytöstä muuhun kuin Web-sivujen testaukseen. Merkittävimpiä näistä uusista ominaisuuksista ovat:

– välilehdet ikkunoiden sijaan (Tabbed Browsing)
– hiiren avulla tapahtuva navigointi (Mouse gestures)
– Paste and Go -toiminto osoitteiden kopiointiin
– Pop-up -ikkunoiden esto
– lomakekenttien automaattinen täyttö omista yhteystiedoista
– ulkoasun vaihtaminen (Skinning)
– käyttäjätunnuksien ja salasanojen hallinta (Wand)
– integroitu Google-haku
– muistiinpanot (Notes)

Suosittelen tutustumaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *