Microsoftin seuraava Windows-versio, jota tässä vaiheessa Longhorniksi kutsutaan, sisältää sangen mielenkiintoisen uutuuden. Windowsin tiedostojärjestelmä kokee melkoisen muutoksen uuden WinFS-järjestelmän myötä. Microsoftin ilmoituksen mukaan tämä ”kaikkein aikojen merkittävin Windows-julkistus” tapahtunee vuonna 2006.

Nykyäänhän Windowsissa, niinkuin monissa muissakin käyttöjärjestelmissä, tiedostojen hallinta perustuu kansio-rakenteeseen. Tiedostot tallennetaan kansioihin, joita lisätään helposti liikaa. Tiedostojen etsimiseen ja avaamiseen kuluu usein turhaa aikaa, varsinkin jos kansiorakenne koostuu useista alikansioista. Uusi WinFS perustuu kuitenkin täysin erilaiseen ajatteluun, jossa tiedostojen sijainnilla ei enää ole mitään merkitystä, vaan ne löydetään niihin liittyvien avainsanojen ja metadatan avulla. Kansiot muuttuvat tavallaan näkymiksi, joiden ominaisuuksia muuttamalla voimme tuoda näkyville tietokoneen kiintolevylle tai verkkoasemille tallennetut tiedostot.

Tällainen periaatehan on jo pienimuotoisesti käytössä joissakin sovellusohjelmissa. Esimerkiksi Operan M2-sähköpostiohjelmassa ei viestejä enää siirrellä ja tallenneta kansioihin vaan kaikki viestit ovat ikäänkuin yhdessä ja samassa kansiossa. Tähän kansioon voidaan sitten luoda eri kriteereillä ns. näkymiä, jotka vastaavat vanhanaikaisten sähköpostiohjelmien kansioita. ”Kansiottoman” sähköpostiohjelman omaksumiseen kuluu hetken aikaa, mutta hyödyt huomaa pian. Sähköpostia ei tarvitse enää järjestellä vaan se tapahtuu automaattisesti.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Longhornissa sama asia toimii. Jos WinFS osoittautuu toimivaksi, se siirtää varmasti samalla historiaan Windowsissa edelleen kummittelevan Resurssienhallinnan.

Edit 16.9.2004: Microsoft ei oman ilmoituksensa mukaan lisääkään WinFS-tiedostojärjestelmää Longhorniin, vaan viivästyksistä johtuen sen eduista päästäneen nauttimaan vasta post-Longhorn -windowseissa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.