Microsoftin taulukkolaskentaohjelma Excel on ehtinyt jo versionumeroon 11. Excel onkin melkoinen nestori sovellusohjelmien joukossa; sen ensimmäinen versiohan julkaistiin jo vuonna 1987. Paljon on Excel ehtinyt näiden 17 vuoden aikana muuttua, mutta uusimman version erot edelliseen XP-versioon ovat varsin vähäiset. Monet uudistukset hyödyttävät lähinnä yrityskäyttäjiä, jotka toimivat Microsoftin palvelin-ympäristössä.

Näkyvin muutos Excelissä on uudistunut käyttöliittymän ulkoasu. Työkalurivit ovat tyylikkäämmät kuin aikaisemmassa versiossa, ne jopa mukautuvat käyttöjärjestelmän ikkunan väreihin.

Uusia peruskäyttäjää hyödyttäviä ominaisuuksia onkin sitten vähemmän. Joitakin tilastojen laatimisessa tarvittavia uusia funktioita on lisätty, samoin useiden taulukoiden keskinäinen vertailu on uudessa versiossa aikaisempaa helpompaa. Luetteloiden käsittelyyn on nyt myös tarjolla oma työkalurivinsä, joskin senkin hyödyllisyys perustuu lähinnä Excelin uuden tallennusmuodon XML:n käyttöön.

Yrityksissä ja organisaatioissa, joissa käytetään Microsoftin palvelinohjelmistoja, voidaan hyödyntää lisäksi uusia ryhmätyötoimintoja, kuten työkirjan (ja muiden projektiin liittyvien Office-dokumenttien) jakamista ryhmän käyttöön Sharepoint-palvelimilla. Excel-työkirjan uusi käyttöoikeuksien (Information Rights Management) valvontakin edellyttää palvelin-tukea.

Excelin käytettävyys ja ominaisuudet ovat olleet jo monissa vanhemmissakin versioissa huippuluokkaa. Ehkä juuri tästä syystä siitä on muodostunut taulukkolaskennan suosituin työväline. Uusin versio täyttää hyvin elinkaarensa kypsässä vaiheessa olevan tuotteen tunnusmerkit: Jos tuote on ominaisuuksiltaan riittävä nykyisiin tarpeisiin ja käy hyvin kaupaksi, sitä ei ole syytä radikaalisti muuttaa. Pienillä muutoksilla voidaan helposti venyttää sen elinkaarta. Tällaista tuotetta kutsutaan markkinoinnissa Lypsylehmäksi, joka aika oivallisesti kuvastaa Excelinkin asemaa Microsoftin tuotevalikoimassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.