Digitaalisen aineiston verkkojakelun suojaksi kehitetyt Digital Rights Management -järjestelmät (DRM) hakevat yhä lopullista muotoaan. Applen musiikkisoittimen iTunesin uusin päivitys 4.5 kaventaa laillisen digitaalisen musiikin kuluttajan oikeuksia vähentämällä musiikin tallennuskertoja CD-levylle. Keskustelua on aiheuttanut musiikin verkkojakelun mahdollistama käyttöoikeuksien rajoittaminen jälkikäteen.

Aikaisemmassa iTunesin versiossa saman soittolistan saattoi kopioida kymmenelle CD-levylle, mutta uudessa ohjelmapäivityksessä tallennuskertoja sallitaan vain seitsemän. Sinänsä tämä on keskivertokäyttäjän kannalta merkityksetön muutos, mutta pulmalliseksi asian tekee se, että se vaikuttaa myös ennen päivitystä Applen Music Store -verkkokaupasta ostettuun musiikkiin. Käyttöoikeuksia rajoitetaan siis jälkikäteen taannehtivasti. Epävarmuutta käyttäjien keskuudessa aiheuttaa varmasti myös se, ettei muutoksesta kovin ISOIN KIRJAIMIN päivityksen asennuksen yhteydessä mainittu. Vähennetäänkö seuraavassa ohjelmapäivityksessä oikeuksia entisestään, niin ettei loppujen lopuksi laillisesti verkkokaupasta ostettua musiikkia voi kuunnella enää kuin tietokoneella ja silläkin vain rajatun ajan?

Toivottavasti näin ei käy, koska silloin lupaavasti alkanut musiikin verkkojakelu tyrehtyisi täysin ja verkkopiratismi kukoistaisi entistä enemmän.

Vähän samasta asiasta on kyse myös uuden Office 2003 -ohjelmiston pakkopäivityksessä, jonka Microsoft julkaisi hiljaisuudessa alkuvuodesta. Windowsin tietoturvapäitysten yhteydessä muutettiin käyttäjän tietämättä Officen käyttämän Bookshelf Symbol 7 -fontin sisältöä. Kyseinen fontti sisältää erilaisia symboleja, joiden joukossa olivat myös hakaristi ja daavidin tähti. Joidenkin tahojen kiivaan painostuksen vuoksi Microsoft päivitti fontin niin, että uudesta versiosta poistettiin nämä pahennusta aiheuttaneet merkit. Mitähän seuraava päivitys vie mennessään, oikoluvun vai Georgia-fontin, jonka nimi voidaan liittää johonkin muuhunkin kuin tekstinkäsittelyyn?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *