Tekstinkäsittelyohjelmien kiistaton kuningas, Microsoft Word, on uusimman päivityksen jälkeen lähes sama työkalu kuin aiemmissakin versioissa. Virtaviivaistetun käyttöliittymän lisäksi uusia ominaisuuksia löytyy niukasti ja niistäkin osa sellaisia, jotka ainakin aluksi tuntuvat hidastavan Wordin käyttöön tottunutta tekstinikkaria.

Word 2003:ssa laajennetaan jo edellisestä versiosta tutun Tehtäväruudun käyttöä. Nyt yhä suurempi osa valintaikkunoista on korvattu Tehtäväruudussa tapahtuvilla valinnoilla. Tästä on se etu, että asiakirja säilyy aktiivisena valintojen ajan. Aiemminhan valintaikkunan avaaminen esti asiakirjan muokkauksen samanaikaisesti. Kunhan Tehtäväruudun käyttöön tottuu, siitä on varmasti todellista hyötyä. Erityisesti tyylien määrittely asiakirjaan on Tehtäväruudun ansiosta nyt monin kerroin helpompaa kuin ennen.

Päinvastaisiakin esimerkkejä tosin löytyy: Leikekuvakirjaston mukauttaminen Tehtäväruutuun on mielestäni epäonnistunut ratkaisu. Oletusarvoisesti Leikekuvakirjasto hakee ClipArt-kuvia nyt myös verkosta Microsoftin Office-sivustolta, mikä kestää usein aivan liian kauan. Lisäksi ClipArt-kuvien etsiminen toimii nyt hakusanojen avulla, mikä ei kaikissa tilanteissa ole se helpoin ja havainnollisin tapa.

Yksi kätevä ominaisuus uudessa Wordissa on ns. Lukutila, jossa Word näyttää asiakirjan ruudulla samaan tapaan kuin Acrobat Reader eli käyttäjä voi valita joko sivunäkymän tai aukeama-näkymän ja Word mukauttaa tekstin siten, että se on mahdollisimman luettavaa ruudulla. Tämän ominaisuuden tarkoituksena on vähentää tarvetta asiakirjan tulostamiseen ja koevedosten tarkasteluun.

Osa uusista ominaisuuksista on sellaisia, jotka vaativat Microsoftin Sharepoint Services -palvelun tukea. Näinollen esimerkiksi asiakirjojen jakaminen työryhmän kesken palvelimella ja asiakirjan käyttöoikeuksien määrittely (IRM) vaativat toimiakseen Microsoftin palvelinympäristöä.

PS. Vihdoinkin Wordissa toimii ei-yhtenäisten alueiden valinta Ctrl-näppäimellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *