Operan Web-selaimesta julkaistiin viime viikolla versio 7.5. Lähes puoli vuotta kestänyt kehittely- ja testausvaihe näyttää tuottaneen varsin toimivan lopputuloksen. Opera on jo pitkään ollut edelläkävijä standardeihin perustuvien web-selainten kehittelyssä. Uusin versio julkaistiin samanaikaisesti sekä Windows- Linux- että MacOS X -alustoille. Myös matkapuhelimiin räätälöity Opera-versio päivitettiin.

Opera 7.5 sisältää uusia mielenkiintoisia ominaisuuksia:

– RSS-tuki Operan sähköpostiohjelmassa (RSS Feeds).
– Chat-sovellus integroituna selaimeen.
– Uusittu, täysin mukautettava käyttöliittymä.
– Tehokas haku sähköpostiviesteistä (Full Text Search).

Eniten uudessa versiossa on panostettu käyttäjän tarpeisiin mukautuvaan käyttöliittymään ja M2-sähköpostiohjelmaan, jota uudessa versiossa kutsutaan nimellä Opera Mail. Sähköpostiohjelma käsittelee tehokkaammin mbox-tiedostoja ja löytää erittäin nopeasti sähköpostiviestejä hakusanojen avulla. Opera Mailin oppiva roskapostisuodatin on myös entistä tarkempi. Ohjelman päivityksen jälkeen ei saapuneiden viestien näkymässä ole ollut yhtään roskapostia, vaan ne kaikki on asianmukaisesti suodatettu roskaposti-näkymään. Opera Mailin tapa järjestellä automaattisesti viestejä eri näkymiin käyttäjän kriteerien mukaisesti selkeyttää sähköpostin hallintaa merkittävästi. Lisäksi viestejä voi merkitä helpommin ja monipuolisemmin kuin esimerkiksi Outlookissa. RSS-tuen lisääminen helpottaa yhä yleistyvien RSS-syötteiden seurantaa (RSS-syötteistä löytyy esimerkkejä mm. Reutersin sivuilta).

Chat-sovellus lienee monelle käyttäjälle turha, mutta toteutukseltaan sekin on varsin mallikelpoinen: yksinkertainen ja toimiva.

Uusien ominaisuuksien lisäksi Operassa on mm. parannettu CSS-tukea sekä korjattu joitain JavaScript-tuen puutteita. Aikaisemmin Operan käyttäjiä kiusasi se, että jotkin web-palvelut toimivat huonosti Operan selaimilla. Ne oli optimoitu Internet Explorerille ja hyödynsivät yksipuolisesti Microsoftin teknologiaa, mm. ActiveX-komponentteja. Tällaisten sivustojen osuus on kuitenkin onneksi vähenemässä ja nykyään näihin ongelmiin törmää enää harvoin. Microsoftin Office Online -sivusto sekä osa Macromedian web-sivustosta tuottavat edelleen Operan käyttäjälle ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *