Web-julkaisujen hallintaan tarkoitetun Dreamweaverin uusin versio julkaistiin viime syksynä Studio MX -ohjelmistopaketin päivityksen yhteydessä. Vaikka Dreamweaverin päivitystahti onkin ollut viime aikoina turhan tiivis, ei kyseessä ole pelkkä ”kasvojen kohotus”. DW MX 2004 on selkeästi edeltäjiään parempi.

Web-sivujen tuottamiseen ja hallintaan suunnattujen sovellusohjelmien uusimmat versiot parantavat erityisesti niitä ominaisuuksia, joita tarvitaan perinteisessä ”koodin muokkauksessa”. Dreamweaverissakin on parannettu ns. koodivihjeitä, jotka täydentävät automaattisesti käyttäjän HTML-näkymässä kirjoittamia komentoja. Tämä varsin kätevä toiminto ulottuu nyt myös CSS-tyyleihin.

Ehkä suurin ero aiempiin versioihin nähden on CSS-tyylimäärittelyjen entistä keskeisempi rooli ohjelmassa. Nyt jopa sivun ominaisuuksien määrittelyt (sivun taustaväri ja linkkien värimäärittelyt) tehdään sivulle CSS-tyyleinä. Aikaisemmissa versioissa ollut suorien HTML-tyylien tallennus on jätetty kokonaan pois, mikä selkeyttää ohjelman käyttöä ja toimintaperiaatteita. DW MX 2004 sisältää myös varsin monipuolisen CSS-editorin, jolla tyylisääntöjen ominaisuuksia voi helposti muuttaa. Varsinaisille CSS-tyylieditoreille (kuten TopStyle Pro) se ei helppoudessa ja monipuolisuudessa vedä vertoja, mutta peruskäyttöön lienee riittävä. Ja ehdottomasti se on parempi kuin Microsoftin FrontPagessa.

FrontPagen uusin versio 2003 koetaan ilmeisesti Macromedian leirissä jo varteenotettavana kilpailijana, koska kaksi FrontPagen keskeistä ominaisuutta on imitoitu Dreamweaverin arsenaaliin:

  • Kuvia voi nyt käsitellä suoraan Dreamweaverissa samaan tapaan kuin FrontPagessa. Pienet muutokset kuten rajaukset ja kontrastin säätö voidaan tehdä Ominaisuudet-paletin avulla, kunhan Macromedian Fireworks kuvankäsittely-ohjelma on asennettu koneelle.
  • Wordistä ja Excelistä voi tuoda tekstiä ja taulukoita muotoilut säilyttäen nyt myös Dreamweaveriin. Tästä ominaisuudesta tosin FrontPagessakin on lähinnä haittaa. Muotoilujen säilyttäminen sotkee HTML-koodia ja aiheuttaa usein vaikeuksia sivun muotoiluun.Ohjelman tekninen toimivuus on myös parantunut. Uusin versio tukee suojattuja SFTP-yhteyksiä tiedostojen julkaisussa ja siirrossa. XML- ja ASP.net -tukea on parannettu. Ohjelmassa voi lisäksi käyttää täyttä Unicode-merkistöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *