Keynote on Applen tietokoneissa toimiva esitysgrafiikkaohjelmisto, josta julkaistiin tammikuussa uusi versio. Keynote ei ole varsinainen kilpailija Powerpointille, vaikka siinä onkin paljon samoja ominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Esikuvastaan poiketen Keynotella voi luoda tavanomaisten ”kokousesitysten” lisäksi hienostuneita portfolioita tai interaktiivisia valokuvakertomuksia ja sitä voi käyttää myös apuna videotuotannossa.

Keynote on osa Applen tänä keväänä julkaisemaa iWork ’05 -ohjelmistokokonaisuutta, josta monet veikkailevat Applen vastinetta Microsoftin Office toimisto-ohjelmistolle. iWork sisältää tällä hetkellä vain esitysgrafiikkaohjelman (Keynote) ja tekstinkäsittelyohjelman (Pages), joten Office-ohjelmien korvaajaksi siitä tuskin on. Apple tuskin edes siihen pyrkii, koska nykyisin niin tärkeän yhteensopivuuden varmistaminen eri valmistajien sovellusten välillä on käytännössä mahdotonta. Microsoft on myös onnistunut sitomaan uudet Office-versiot entistä tiukemmin osaksi yritysten tietoteknistä infrastruktuuria, joten Office-ohjelmien korvaaminen muussa kuin pienyritysten ja kotien kevyessä käytössä olisi hyvin vaativa urakka. Tämän takia Applellekin on hyötyä siitä, että Microsoft jatkossakin tukee ja päivittää Office for Mac -ohjelmistooan ja näin varmistaa yhteensopivuuden mahdollisimman hyvin PC-ympäristössä.

iWork sensijaan tullee korvaamaan jo vanhentuneen AppleWorks-ohjelmiston, joka on useimmissa Mäceissä esiasennettuna. iWorkin molemmat sovellusohjelmat ovat mainioita esimerkkejä siitä, millaisia Word ja Powerpoint todennäköisesti olisivat, jos ne voitaisiin nyt suunnitella uudelleen ”tyhjältä pöydältä”. Office-ohjelmistothan ovat lihoneet kovasti vuosien saatossa ja niissä on paljon sellaisia ominaisuuksia, joita keskivertokäyttäjä ei koskaan tarvitse.

Applen sovellussuunnittelulle on tyypillistä pyrkimys lopputulokseen, joka on tyylikäs, pelkistetty ja ennen kaikkea helppokäyttöinen. Keynotessa nämä seikat huomaa jo ohjelmaa avattaessa, jolloin se tarjoaa esityksen pohjaksi Applen suunnittelemia mallipohjia, joista jokaisessa on harmoniset väriyhdistelmät, huolella valitut fontit sekä erittäin tyylikkäät taustakuvat. Teemojen viimeistelyyn (mm. alfa-kanavat taustakuvissa) on käytetty selvästi aikaa ja vaivaa, eikä ihme, sillä käyttäähän Steve Jobskin samoja pohjia mestaroidessaan Applen tuotejulkistuksia.

Ohjelman käyttöliittymä on selkeä ja Powerpointia käyttäneelle esityksen kokoaminen dioja lisäämällä ja jäsennysnäkymää hyödyntämällä onnistuu helposti lyhyen totuttelun jälkeen. Valintaikkunoiden sijaan Keynotessa esityksen eri osien ominaisuudet valitaan kelluvasta paletista, joka sisältää lähes kaikki muokkauksessa tarvittavat komennot. Ainoastaan tekstin fontin ja värin joutuu valitsemaan erillisestä Fontit-valintaikkunasta, joka on kaikille MacOS X -ohjelmille yhteinen. Vaikka ohjelman käyttöliittymä on hyvin pelkistetty, voi elementtejä muokata hyvin monipuolisesti. Ohjelman suunnittelussa onkin osattu tarkasti poimia mukaan ne ominaisuudet, joita Pertti Perusinsinööri haluaa käyttää esityksen räätälöintiin.

Powerpointin tapaan mallipohjat sisältävät valmiita rakennemalleja, joita voi myös itse jonkin verran muokata. Keynoten puutteeksi on usein mainittu kaksipalstaisen luettelon puuttuminen rakennemalleista, mutta itse en ole sitä Powerpointissakaan koskaan käyttänyt, joten mallivalikoima on omaan käyttööni täysin riittävä. Vapailla tekstikentillä voi lisäksi tyhjälle pohjalle suunnitella halutut tekstiasettelut.

Keynoten taulukkoeditori on paljon Powerpointia intuitiivisempi ja taulukkoon voi lisätä tehosteen, joka tuo esityksen aikana taulukon esiin vaikkapa solu tai rivi kerrallaan. Käyttämällä taulukon soluissa taustakuvia voi taulukon avulla luoda vaikkapa kuvamosaiikin. Valmiin taulukon voi tuoda esitykseen myös Excelistä.

Kaaviomalleja Keynotessa on vain kahdeksan, mutta valikoima sisältää kaikki esityksissä yleisimmin tarvittavat mallit eli pylväs-, viiva- ja ympyräkaaviot. Exceliä voi jälleen käyttää tukiohjelmana monimutkaisempien kaavioiden tuomiseen suoraan taulukkolaskentaohjelmasta. Keynoten kaavioissa pitää kaikkien arvosarjojen olla yhtä pitkiä, mikä ikävästi rajoittaa kaavioiden käyttöä. Jos sarjoissa ei ole yhtä monta arvopistettä, lisää Keynote kaavioon nolla-arvoja, mikä tuottaa vääristetyn kaavion.

Dian elementteihin lisättävät tehosteet ja diojen väliset siirtymätehosteet ovat upeita verrattuna Powerpointin vastaaviin. Cube, Motion Dissolve ja vaikkapa Scale Big käyttävät hyväkseen MacOS X:n kehittynyttä grafiikkaydintä ja yleisö varmasti huomaa eron Powerpoint-esitykseen…

iWork-ohjelmien etuna on sovellusten läheinen integrointi Applen iLife-multimedia sovelluksiin. Niinpä esim. valokuvien, videoleikkeiden tai taustamusiikin tuominen onnistuu vaivatta iTunesista tai iPhotosta. Ohjelmistointgraation edut ymmärtää vasta käytännön työssä, kun tiedostojen etsimiseen, avaamiseen ja mahdolliseen muuntamiseen ei tarvitse käyttää aikaa!

Keynote-ohjelman heikkous on prosessin viimeisessä vaiheessa eli esityksen näyttämisessä yleisölle. Yleensä esitystä halutaan katsoa muulta kuin omalta tietokoneelta ja vaikka Keynote-esityksen voikin tallentaa monessa eri muodossa, kuten Powerpoint-tiedostona, QuickTime-elokuvana, PDF-sivuina tai kuvina, liittyy näihin kaikkiin joitakin ongelmia. Ohjelmien eroista johtuen eivät monet tehosteet esimerkiksi toimi Powerpoint-tiedostossa. Paras tallennusmuoto olisi Keynoten oma .key-muoto, mutta esityksen näyttämiseen tarvitaan silloin Mäcci ja Keynote-ohjelma. Applen kannettavien tietokoneiden iBook tai Powerbook -mallisto tarjoaa siihen (kalliin mutta toimivan) ratkaisun.

http://www.apple.com/iwork/keynote/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *