Apple on vihdoin saanut valmiiksi uuden version X-käyttöjärjestelmästään. Kymppi-käyttiksen uusin versio 10.4. on nimeltään Tiger ja se julkaistaan 29.4. Tigerin markkinointi painottaa kahta keskeistä uutuutta: Spotlight-hakutoimintoa ja Dashboard-apuohjelmia. Liekö sattumaa, että samankaltaiset toiminnot löytyvät myös Windowsin seuraavasta Longhorn-versiosta, joka julkaistaan puolentoista vuoden kuluttua.

Käyttöjärjestelmä-tekniikoiden kehityksessä on ehkä vaikea osoittaa, kuka kopioi ja ketä, mutta Applella on kuitenkin merkittävä etumatka Windows-käyttäjiin nähden. Paljon hehkutettu Spotlight-haku on toimivuudeltaan paljon ns. perinteisiä työpöytähakuja (esim. MSN Search) monipuolisempi, koska se on integroitu käyttöjärjestelmään ja sitä voivat ohjelmistojen kehittäjät siten hyödyntää. Spotlight-haku toimii siten, että voit kirjoittaa hakukenttään minkä tahansa hakutermin, jolloin Spotlight näyttää reaaliaikaisesti haun tuloksena löytyneitä tiedostoja, sähköpostiviestejä, yhteystietoja, pdf-tiedostoja, kuvia ym. Lisäksi voit luoda virtuaalisia hakukansioita, jotka päivittyvät automaattisesti.

Spotlightin käytännön merkitys tietokoneen käyttäjälle on siis se, ettei enää tarvitse välittää siitä, mihin kansioon tai millä nimellä tiedostot tallennetaan. Ne löytyvät varmasti myöhemmin, kun niitä tarvitaan. Tietokoneen hakemistorakenteesta tulee tavallaan läpinäkyvä ja se menettää osittain merkityksensä. Toinen käytännön esimerkki Spotlightin tehosta voisi olla tilanne, jossa haluat löytää nopeasti kaikki viimeisen viikon aikana tuottamasi pdf-tiedostot. Luomalla virtuaalisen hakukansion Spotlightin avulla näet kansiossa ne tiedostot, jotka Spotlight on suodattanut hakukriteeriesi mukaan, vaikka ne fyysisesti sijaitsisivatkin eri kansioissa. Tigerissä Spotlight-haku toimii myös Mail-sähköpostiohjelmassa, mikä luo erinomaisen mahdollisuuden järjestää sähköpostit täysin uudella joustavalla tavalla.

Lisää Tigerin kahdesta sadasta mielenkiintoisesta uudesta ominaisuudesta voit lukea osoitteesta:

(Edit 24.4.2022 Osoite ei toimi enää)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.