Microsoft yllätti ilmoittamalla lisäävänsä ensi vuoden lopulla julkaistavaan Office 12:een PDF-tuen. Office-ohjelmista voi siis suoraan tallentaa dokumentin PDF-muotoon ilman Adoben Acrobat-ohjelmaa. Jo aiemmin on Microsoft kertonut uudistavansa ohjelmien käyttöliittymää enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kiristynyt kilpailu Adoben ja Microsoftin välillä dokumenttien hallintajärjestelmistä lienee vaikuttanut päätökseen lisätä PDF osaksi Office-ohjelmien tallennusvaihtoehtoja. Päätös on siinä mielessä erikoinen, että Microsoftin tiedetään kehittelevän kilpailevaa tiedostomuotoa lähes standardin aseman saavuttaneelle PDF-muodolle. Adoben myyntituloja PDF-tuen laajeneminen Officeen varmasti vähentää, koska yksi sen Acrobat-tuoteperheen menestystekijöistä on ollut integrointi lisäohjelmana Officeen. Nyt kun perus-PDF:n voi tallentaa suoraan Wordistä tai Excelistä, jää Acrobatin käyttötarve vain niille, jotka tarvitsevat kehittyneempiä ominaisuuksia kuten monipuolisia lomake- tai pre-press -työkaluja. Toisaalta PDF-tuen lisääminen Officeen laajentaa ja vahvistaa entisestään PDF:n asemaa tiedostomuotona, jota käytetään digitaalisten dokumenttien jakeluun ja arkistointiin, joten sillä voi olla positiivisiakin vaikutuksia Adoben tulokseen.

PDF-tuen lisäämisen voi nähdä myös Microsoftin yrityksenä uudistaa viimeinkin Office-ohjelmistoaan siten, että yritykset ja organisaatiot todella haluaisivat ostaa päivityksen. Samaan aikaanhan OpenOfficesta (jossa PDF-tuki on ollut jo pitkään) on tulossa entistä varteenotettavampi vaihtoehto kalliille Officelle. Lisäksi kehitteillä oleva avoin OpenDocument-muoto voisi yleistyessään uhata Office-tiedostomuotoja ja siten koko Office-ohjelmistoa. Uskoisinkin, että tässä suhteessa Microsoft on tehnyt oikeaan osuvan valinnan.

Office 12:ssa Microsoft myös uudistaa käyttöliittymää radikaalisti pyrkien helpottamaan eri ominaisuuksien löytymistä. Microsoft lupailee Officen pitkäaikaisten käyttäjien oppivan uuden version käytön muutamassa päivässä. Se voi kuitenkin vaikuttaa ei-toivotulla tavalla yritysten haluun päivittää ohjelmistojaan. Itsekin suhtaudun uudistuksiin varauksella, jos ne toimivat samalla periaatteella kuin Office 2000:ssa esitellyt Mukautuvat Valikot, joista on tavalliselle käyttäjälle vain harmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *