Avoimeen lähdekoodiin perustuvasta OpenOffice.org -toimisto-ohjelmistosta on julkaistu kauan odotettu 2.0-versio. Ensikokemusten perusteella Microsoft Office on saanut kovan kirittäjän, jonka valttikortteina ovat avoin OpenDocument -tiedostomuoto ja hinta (0 €). Lisäksi yhteensopivuus Microsoftin tiedostomuotojen kanssa on nyt sillä tasolla, ettei se ole enää ylipääsemätön este OpenOffice.org:n käyttöönotolle organisaatiossa.

Microsoft Office on ilmeisesti ollut OpenOffice.org:n ohjelmojien työpöydällä mallina uutta kakkosversiota koodattessa. Yhdennäköisyys ja yhdenmukaisuus ohjelman toiminnoissa ovat aivan ilmeisiä. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, koska ollakseen varteenotettava vaihtoehto lähes monopoliaseman saavuttaneelle markkinajohtajalle, OpenOfficen on tuettava sen ominaisuuksia ja tiedostomuotoja lähes täydellisesti. OpenOffice.org 2.0 ei tosin tyydy pelkän altavastaajan rooliin vaan kyseenalaistaa rohkeasti Microsoft Officen suljetut tiedostomuodot. Sen oletusarvoinen tallennusmuoto on nyt uusi OpenDocument-muotoinen XML-tiedosto, jonka käytölle ja yleistymiselle on asetettu suuria ennakko-odotuksia. OpenDocument-standardiin perustuvia tiedostoja voidaan käsitellä millä tahansa ohjelmalla tai ohjelma-versiolla, joka tukee tätä uutta avointa formaattia. OpenDocument-tiedostomuodon yleistyminen aiheuttaneekin Microsoftilla harmaita hiuksia ja saattaa olla osasyynä siihen, että Microsoft lisää PDF-tuen uuteen Office-ohjelmistoonsa.

Microsoft Officen kopioinnista huolimatta OpenOffice.org:ssa on myös paljon omaehtoisia oivalluksia ja ominaisuuksia. Writer-tekstinkäsittelyohjelmassa voi mm. määritellä ja hallita asiakirjan tyylejä paljon selkeämmin ja helpommin kuin Wordissä, kappaleita voi siirtää Ctrl-nuoli -näppäinyhdistelmällä ja tiedostot voi tallentaa PDF-muodossa.

Ohjelmiston käyttöliittymä muistuttaa nyt entistä enemmän Microsoftin Officea. Työkalurivejä on paranneltu käyttäjien tarpeita vastaaviksi ja niitä voi mukauttaa monella eri tavalla. Käyttöliittymän huolellisen viimeistelyn huomaa mm. siitä, että se mukautuu nyt täydellisesti käyttöjärjestelmän ulkoasuun ja kieliversiota voi vaihtaa kätevästi asentamatta ohjelmaa uudelleen.

OpenOffice.org 2.0 sisältää aikaisemmista versioista tutut Writer-tekstinkäsittelyohjelman, Calc-taulukkolaskentaohjelman, Impress-esitysgrafiikkaohjelman ja Draw-piirros-ohjelman. Uutena komponettina kokonaisuuteen kuuluu nyt myös tietokantasovellus Base, joka vastaa toimivuudeltaan pitkälti Microsoftin Access-sovellusta. Writer, Calc ja Base -sovelluksia on ensikommenttien perusteella pidetty OpenOffice.org 2.0:n vahvimpina osina. Impress ei vielä täysin kilpaile Powerpointin kanssa samalla viivalla, mutta peruskäyttöön se toki mainiosti soveltuu.

On mielenkiintoista nähdä, miten OpenOfficen käyttö lisääntyy lähivuosina ja miten Microsoft vastaa uuteen haasteeseen. Se on pyrkinyt jo pitkään lisäämään Officen toiminnallisuutta ja sitomaan organisaatiot sen käyttäjiksi integroimalla sen läheisemmin palvelinohjelmistoihinsa, mutta tähän mennessä huonoin tuloksin. Monet organisaatiot eivät ole vaivautuneet päivittämään ohjelmiaan uusimpiin versioihin.

Jos avoimen tiedostomuodon suosio kasvaa toimisto-ohjelmissa ja käyttäjät eivät jatkossakaan kaipaa virtuaalisia ryhmätyöskentelytiloja, joita Microsoftin Office System -ratkaisut tarjoavat, saattaa OpenOffice löytää tiensä myös yrityksiin ja organisaatioiden käyttöön. Kotikäyttäjälle OpenOffice.org 2.0 on tällä hetkellä erinomainen valinta.

PS. Toivottavasti natiivi MacOS X -versio valmistuu pian!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.