Uuden tietokoneen ostaja törmää yleensä ostohuuman jälkeen ikävään ja työlääseen tosiasiaan: Vanhan tietokoneen sisuksista pitäisi saada siirrettyä ohjelmat, sähköpostit, valokuvat, osoitteistot ym. tärkeät tiedostot uuden koneen kovalevylle. Siinäpä hommaa! Usein vasta tässä vaiheessa huomataankin, miten huonosti tiedostoja on hallittu ja tärkeät tiedot ovat sekaisin kiintolevyllä siellä täällä.

Applen käyttöjärjestelmässä on mukana kätevä Siirtymisapuri, joka hoitaa homman mallikkaasti. Uusi tietokone liitetään vanhaan Firewire-kaapelilla siirtymisapurin ohjeiden mukaan ja ohjelma siirtää kaiken tarvittavan toiselle kiintolevylle automaattisesti. Siirtymisapuri on kuitenkin mielestäni liiankin helppokäyttöinen. Se siirtää joko kaiken tai ei mitään. Tietokoneen vaihdon yhteydessä on kuitenkin hyvä mahdollisuus tehdä suursiivous ja poistaa kaikki tarpeettomat tiedostot. Samoin ohjelmistot on syytä asentaa itse uudelleen, jolloin niiden toimivuuden voi samalla testata ja jättää niistäkin tarpeettomat asentamatta.

Jos ei käytä Macin Siirtymisapuria, voi tiedostojen siirron tehdä itsekin, mutta se vaatii hiukan enemmän suunnittelua ja vaivaa:

1. Ohjelmistot voi asentaa uudelleen niiden asennusrompuilta tai ohjelmistovalmistajan verkkopalveluista (mm. Adobe tarjoaa tällaisen mahdollisuuden).

2. iTunes-musiikkikirjaston voi siirtää kopioimalla koko iTunes-kansion ulkoiselle kiintolevylle, josta se sitten kopioidaan uuden macin Musiikki-kansioon (Leopardissa Finderin sivupalkissa käyttäjänimen alla) ja korvataan siellä oleva iTunes-kansio. Kun iTunesin käynnistää tämän jälkeen, ovat kaikki soittolistat, soittokerrat, albumien kuvitus ja laulujen sanat tallessa. Kaikki data siis säilyy. Albumien kuvitushan on iTunesissa omassa kansiossaan, niitä ei upoteta itse tiedostoon, kun taas laulujen sanat ovat tiedostossa mukana. Kopioimalla koko iTunes-kansion varmistetaan siis myös kansitaiteen siirtyminen uuteen musiikkikirjastoon. Lopuksi vielä valtuutetaan uusi tietokone toistamaan iTunes Storesta ostettua musiikkia käynnistämällä jonkin suojatun iTunes Storesta ostetun kappaleen toisto, jolloin iTunes kysyy AppleID:n ja salasanan. Vanhasta tietokoneesta kannattaa poistaa valtuutus, jos sitä ei enää käytetä. Tällä hetkellähän valtuutus voi olla samanaikaisesti vain viidessä tietokoneessa ja jos valtuutuksia ei koskaan poisteta, niin jossain vaiheessa voi törmätä ongelmiin.

3. Osoitekirjan voi siirtää helposti valitsemalla Arkisto-valikosta Vie –> Osoitekirja-arkisto ja vastaavasti uudessa Osoitekirjassa Tuo –> Osoitekirja-arkisto.

4. Jos valokuvia säilytetään iPhotossa, voi kuvat kopioida samaan tapaan kuin iTunes-kirjaston kopioimalla ulkoisen kiintolevyn avulla iPhoto Library -kansion uuden tietokoneen Kuvat-kansioon. Tässä operaatiossa tosin hävisi kuviin lisätyt avainsanat, mutta omissa kuvissani niitä oli niin vähän, etten viitsinyt perehtyä ongelman ratkaisuun tarkemmin.

5.  Applen oman Mail-sähköpostiohjelman sähköpostiviestit voi siirtää uuteen maciin kopioimalla Finderissa Käyttäjän (Username) kotihakemistosta Kirjasto-kansion Mail-alikansiosta .mbox-päätteiset postilaatikot (tai kokonaiset kansiot, jotka on nimetty sähköpostitilin mukaan). Uudessa macissa ne voi tuoda sähköpostiohjelmaan valitsemalla Arkisto-valikosta Tuo postilaatikot. Tuodut postilaatikot näkyvät Mail-ohjelman sivupalkissa omana ryhmänään (”Omassa Macissa”). Niiden sisältämät sähköpostiviestit voi tarvittaessa raahata muihin sivupalkin postilaatikoihin, mutta mielestäni on hyvä, että ne jäävät tavallaan sähköpostiarkistoksi, jonka sisältö on kuitenkin mukana Mail-ohjelman mainiossa hakutoiminnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.