Google Maps -karttapalveluun on lisätty uutena ominaisuutena Explore this area -toiminto, jolla saa näkyviin valitulta alueelta käyttäjien lisäämiä valokuvia ja omia karttoja. Googlen kartoista onkin kovaa vauhtia tulossa todellinen internetin killer application. Kunhan Suomessakin yritykset ja organisaatiot ymmärtävät Google Maps- palvelun mahdollisuudet, niin näemme varmasti tulevaisuudessa monia sovelluksia ja palveluita, joihin nämä älykkäät kartat on integroitu. TomTomin navigaattoreihin voi jo tällä hetkellä tallentaa Google Mapsista reittejä ja vastikään Google julkisti rajapinnan myös Flash-kehittäjille.

Jo internetin alkuaikoina 90-luvun alussa kehittyi verkkotiedonhakuun kolmenlaisia välineitä:

1. Sanahakupalvelut, joilla etsittiin tietoja verkosta hakutermejä yhdistellen. Tuon ajan merkittävimmät sanahakupalvelut (Lycos, Webcrawler ja Hotbot) näyttävät edelleen sinnittelevän hakukonemarkkinoilla. Ainakin domain-nimet ovat edelleen olemassa. Google on kuitenkin tehokkaasti vallannut markkinat.

2. Aihehakemistoista etsittiin tietoja linkkiluetteloiden avulla. Aihehakemistoja julkaistiin jossain vaiheessa 90-luvulla jopa puhelinluettelon tapaisina kirjoina. Yahoo oli aikoinaan suosituin aihehakemisto, mutta niiden merkitys tiedonhakuvälineinä on vähentynyt voimakkaasti. 

3. Maantieteellinen haku karttapohjista oli mahdollista myös 90-luvun alussa. Yliopistojen ja korkeakoulujen verkkoyhteyksistä vastannut Funet ylläpiti suomalaista karttapohjaa, johon oli sijoitettu yritysten ja organisaatioiden web-palvelimet fyysisen sijainnin mukaan. Vastaavia karttapohjia ylläpidettiin myös muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Internetin suosion räjähtäessä 90-luvun puolenvälin jälkeen, tuli tällaisten karttapohjien ylläpito mahdottomaksi, eikä Funetin web-sivuilta sitä enää löydä.

Google Maps on siis tavallaan vanhan tiedonhakutavan uudelleen virittelyä, mutta paljon toimivammalla tavalla ja suuremmassa mittakaavassa.

PS. Automatkailua harrastaville Google Maps on todellinen aarre. Sen avulla reittisuunnittelu ja majapaikkojen valinta helpottuu valtavasti. Kartalle voi piirtää suunnitellun ajoreitin, jonka pituuden Google Maps näyttää. Lisäksi kartalle voi aktivoida erilaisia oheispalveluita kuten nähtävyyksiä, majoitusliikkeitä sekä ravintoloita. Karttaa lähentämällä voit tarkastella vaikkapa hotellin lähiseutuja ja pohtia, onko lähin pubi kävelymatkan päässä ja näyttääkö Gasthausin piha siistiltä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *