Maanantaina San Franciscossa alkanut Applen kehittäjätapahtuma WWDC 08 toi mukanaan taas joukon ennalta arvattuja julkistuksia. Heinäkuun 11. Suomessakin myyntiin tuleva 3G iPhone oli odotetun kaltainen: nopeampi 3G-datasiirto ja GPS olivat merkittävimmät uudistukset. Uuden 2.0 ohjelmistoversion ominaisuuksia ovat puolestaan mm. Appstore (kolmansien osapuolten sovellusten jakeluun suoraan puhelimiin), yhteystietojen hakumahdollisuus, tieteellinen laskin (kääntämällä puhelinta), yrityskäyttäjien tuki, Office (ml. Powerpoint)- ja iWork -liitteiden tuki sekä laajempi kielituki. Uudessa versiossa luvataan olevan myös suomenkielinen sanasto. Tulisikohan se iPhonen myötä myös seuraavaan Mac OS X -versioon?

Suurin yllätys oli kuitenkin puhelimen aggressiivinen hinnoittelu. 8 Gt:n version maksimihinnaksi luvattiin 199 dollaria ja 16 Gt:n mallin hinnaksi 299 $. Kyse on kuitenkin todennäköisesti subventoiduista hinnoista, joissa operaattori perii puhelimen ”todellisen” hinnan liittymämaksuissa. Suomessakin taitaa Teliasoneralla olla yksinoikeus puhelimen myyntiin, ja pahaa pelkään, että Sonera hinnoittelee iPhonen kytkypaketin kermankuorintahinnalla. Ainakin aluksi. Mutta ehkäpä Sonera tällä kertaa yllättääkin iloisesti ja tarjoaa 3G iPhone -pakettinsa hinnoittelussa asiakasystävällistä joustoa! Toivottavasti erilaisia hinnoitteluvaihtoehtoja on kuitenkin runsaasti.

Yllättävää oli myös Applen solmimien sopimusten määrä eri maiden operaattorien kanssa. 3G iPhone tulee saataville yli 70 maahan. Suomi on 24:n ensimmäisenä iPhonen saavan (suuren) maan joukossa. Kiinaan ja Venäjälle ei iPuhelimia ole vieläkään luvassa. 

PS. Sonera kerää web-sivuillaan tietoja kiinnostuksesta iPhonea kohtaan. Ilmoittautuneille luvataan ensikäden tietoja iPhonen Suomen hinnoittelusta ja saatavuudesta. Minäkin jo ilmoittauduin jonoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *