Mac OS X -käyttöjärjestelmän uuden 10.6-version nimeksi varmistui WWDC:ssa Snow Leopard. Avajaispuheenvuorossa OS X:n osuus jäikin vain nimen julkistamiseen ja lyhyeen toteamukseen siitä, että tulevassa versiossa keskitytään luomaan pohjaa Mac OS X:n tulevaisuuden kehitykselle. Snow Leopardiin ei lisätä uusia ominaisuuksia vaan Mac OS X:n vakautta pyritään kohentamaan, samoin kuin parannetaan järjestelmän kykyä käyttää hyväkseen useamman prosessorin tehoa. Gigahertsi-kilpajuoksun sijastahan prosessorivalmistajat pyrkivät nykyään kasvattamaan tietokoneiden tiedonkäsittelynopeutta lisäämällä prosessoreihinsa useita ytimiä. Nykyiset käyttöjärjestelmät ja sovellusohjelmat eivät kuitenkaan osaa tätä tehonlisäystä käyttää optimaalisesti hyväkseen. Snow Leopardin Grand Central -teknologian luvataan korjaavan tämän ongelman. Lisäksi Snow Leopard antaa mahdollisuuden ohjelmistokehittäjille käyttää hyväkseen erillisten näytönohjaimien tiedonkäsittelykykyä, mikä nopeuttanee sovellusohjelmien toimintaa.

Snow Leopardiin rakennetaan myös tuki Microsoft Exchange 2007:lle. Tämä on varmasti seurausta siitä, että iPhonen uuteen versioon lisättiin myös tuki Exchange-palveluille sähköpostin, kalenterin ja osoitteiston osalta. Exchange-tuki varmasti madaltaa omalta osaltaan kynnystä Mac OS X:n käyttöönotolle isoissa organisaatioissa. Toivookohan Apple samaa haloefektiä iPhonelta kuin mitä nähtiin iPodien valloittaessa maailman? Moni iPodin käyttäjähän on siirtynyt Windowsista Mac-käyttäjäksi paremman tuen ja ”valaistumisen” myötä.

QuickTimesta lupaillaan myös uutta X-versiota lumileopardiin. QuickTimehan on hyvin merkittävässä roolissa Applen tuotteissa. Uusi versio mm. tehostaa median pakkausta.

***

Applen voimakas panostus iPhoneen näkyy selvästi Mac OS X 10.6:n kehityksessä. Monet Snow Leopardin kehityskohteista (mm. huikeasti tehostettu Javascript-tuki) ovat tavalla tai toisella kytköksissä Applen uuteen liiketoiminta-alueeseen. Uusien ominaisuuksien poisjättäminen voi kertoa myös siitä, että Apple haluaa keskittää voimavarojaan entistä enemmän iPhoneen. Toisaalta hengähdystauko on varmasti monelle ohjelmistokehittäjälle tervetullut. Leopardin mukanaan tuomia uusia ominaisuuksia kun on hyödynnetty vasta hyvin harvoissa sovellusohjelmissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *