Alkuvuonna loistotuloksen tehnyt softan valmistaja Adobe Systems Inc. on julkaissut jakeluun uusimman version Acrobat-ohjelmistostaan. Acrobat-tuoteperhe on jaettu nyt kolmeen eri versioon: Acrobat 9 Pro Extended, Acrobat 9 Pro ja Acrobat 9 Standard. Vain Windows-alustalle saatavilla oleva Extended-versio on uusin tulokas. Kannattaakohan yhdestä ohjelmasta valmistaa noin monta eri versiota? Kyllähän ne palvelevat erilaisia käyttäjiä ja kohderyhmiä, mutta missä vaiheessa tuotevariaatioiden määrä alkaa hämätä ostajia? Onneksi Adobe on nyt lisännyt halvimpaan Standard-versioonkin lomakkeenluonti-työkalut. Alunperin ne puuttuivat Standard-versiosta, mikä sai monen asiakkaan (ml. allekirjoittaneen) katumaan ostopäätöstä heti asennuksen jälkeen.

Acrobat kuuluu tunnetusti niiden ohjelmien joukkoon, joiden ominaisuuksista käytetään vain hyvin pientä osaa. Acrobatillahan voisi tehdä monenmoisia vuorovaikutteisia multimedia-esityksiä, mutta monet käyttävät sitä vain pdf-tiedostojen tuottamiseen ja vielä harvemmat niiden muokkaamiseen. Acrobat 9 Pro:n uudet ominaisuudet liittyvät pääosin juuri näiden vähän käytettyjen ominaisuuksien laajentamiseen ja kehittelyyn:

1. Pdf-portfoliot on Acrobat 9:n uusi termi pdf-tiedoston liitetiedostoille. Vanhemmissakin versioissa on pdf-tiedostoon voinut upottaa mitä tahansa liitetiedostoja, mutta uudessa versiossa ne voidaan esittää tyylikkäämmin valmiiden portfolio-mallien avulla.

2. Pdf-tiedostoon voi nyt upottaa myös Flash-tiedostoja ja ne toimivat Adobe Readerissa samalla tavalla kuin Flash Playerissä. Myös Flash Video (flv) toimii Acrobatissa.

3. Kahden pdf-tiedoston vertailu. Muutokset tekstissä ja kuvissa esitetään korostusväreillä. Tämä kuulostaa hyödylliseltä ominaisuudelta!

Lisäksi ohjelmassa on paljon pieniä parannuksia, kuten pdf-standardeista kertova sivupaneeli sekä huolellisempi Preflight (tulostuksen esitarkistus). Lomakkeiden tekemistä on pyritty helpottamaan uuden Forms Wizardin avulla. Acrobat 9:n luvataan myös jälleen kerran toimivan paaaljon edeltäjäänsä nopeammin. Toivottavasti näin on myös käytännössä, eikä vain paperilla…

Acrobat Extended on tarkoitettu lähinnä erikoiskäyttöön. Se sisältää mm. Presenter-lisäosan, jolla voi tuottaa Powerpoint-esityksistä pdf-tiedostoja. Lisäksi sen avulla voi pdf-tiedostoon upottaa 3D-mallinnuksia ja hyödyntää kartta-aineistoa.

***

Acrobat 9 on leivottu mukaan uuteen Creative Suite 3.3 -ohjelmapakettiin, jonka voi ostaa päivityshintaan 230,58 €. Eikä tässä vielä kaikki. Mukaan saa samaan hintaan myös Fireworks CS3-webgrafiikkaohjelman!

PS. Edellinen Acrobatin versio 8 julkaistiin puolisen vuotta ennen Creative Suiten päivitystä, joten ehkäpä Creative Suite 4 näkee päivänvalon jo ennen joulua tai viimeistään alkuvuonna 2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.