Uuden Acrobatin julkistuksen yhteydessä Adobe lanseerasi myös betaversion Acrobat.com -verkkopalvelustaan, joka on kytketty osaksi uutta Acrobat-ohjelmistoa. Acrobat.com on (ainakin toistaiseksi) ilmainen verkkopalvelu, jonne voi tallentaa tiedostoja Acrobat Pro 9 -ohjelmasta tai suoraan web-selaimen kautta omalta tietokoneeltaan. Jokaiselle käyttäjälle on varattu tilaa viisi gigatavua eli melkoisen reilusti. Elokuva- tai musiikkitiedostoja ei Acrobat.comiin voi ladata, eikä sinne voi tallentaa myöskään ohjelmatiedostoja. Näin Adobe haluaa varmistua siitä, ettei palvelua käytetä laittomien ohjelmien tai piraattitiedostojen jakeluun. 

Acrobat.comiin tallennettuja tiedostoja voi kätevästi jakaa muiden käyttäjien kanssa, joten palvelua voi käyttää korvaamaan raskaiden liitetiedostojen lähettelyä sähköpostilla. Palveluun on ilmeisesti tarkoitus lisätä myös maksullinen pdf-muunnin. Tällä hetkellä beta-versiossa voi muuntaa maksutta viisi tiedostoa pdf-muotoon. Pdf-lomakkeiden tiedonkeruu tapahtuu uudessa Acrobatissa sähköpostin sijasta Acrobat.comin kautta, mikä selkeyttää työnkulkua. Pdf-tiedostojen tarkistuskierroksenkin voi hoitaa Acrobat.comin kautta sähköpostin sijasta.

Tiedostojen jakelun ja verkkotallennuksen lisäksi palveluun on liitetty Flash-pohjainen Buzzword-tekstinkäsittely-websovellus, joka ensikokemusten perusteella vaikuttaa aika näpsäkältä. Buzzwordillä tehtyjä tekstejä voi jakaa muiden käyttäjien kanssa, jolloin samaa tiedostoa voi muokata useampi käyttäjä samanaikaisesti tai siihen voi lisätä Acrobatista tuttuja kommentteja. Buzzword kilpailee siis samassa sarjassa mm. Google Docs -verkkosovelluksen kanssa. Saapa nähdä, missä vaiheessa käyttäjät todella innostuvat web-sovelluksista? Tällä hetkellä ne ovat vasta kehityksensä alkutaipaleella ja moni luottaa tekstinkäsittelyssäkin mieluummin työasemalle asennettuihin ohjelmiin.

Toinen mielenkiintoinen Acrobat.comiin linkitetty web-sovellus on Adobe ConnectNow. Connect Pro on Adoben maksullinen web-konferenssi -palvelu, jonka kevytversio (max. 3 käyttäjää) on maksutta tarjolla Acrobat.comin käyttäjille. ConnectNow:n avulla voi jakaa oman näyttönsä muiden kokoukseen osallistujien kanssa, chattailla, jakaa web-kameran videota tai vaikkapa käyttää yhteistä ”liitutaulua”.

Pieniä beta-version ongelmia Acrobat.comissa on kuitenkin vielä havaittavissa, mm. käyttöliittymän painikkeiden avaus uuteen ikkunaan ei Macin Safarissa toimi. Kokonaisuutena palvelu on kuitenkin jo tällaisenaankin hyvin toimiva ja viimeistelty. Acrobat.comin käyttö edellyttää uusinta 9-versiota Flash Playeristä. Jos käyttäjällä ei tätä ole, tarjoutuu palvelun etusivu sen asentamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *