Toisin kuin useimmissa tekstinkäsittelyohjelmissa, InDesignissa voidaan riviväli määritellä merkkimuotoiluna, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tekstikappaleen jokaisen rivin väliin jäävä tyhjä tila voi olla erilainen. Microsoft Office Wordissä riviväli-määrittely on aina sama koko kappaleessa. Tästä InDesignin joustavuudesta voi helposti aiheutua ongelmia, jos riviväli määritellään ensin koko kappaleelle mukaanlukien Pilcrow-kappalemerkki ja sen jälkeen muutetaan riviväliä kappaleen teksteille, mutta jätetään kappalemerkki valinnan ulkopuolelle. Tällöin viimeisellä rivillä on yhdessä ”näkymättömässä” merkissä erilainen riviväli, mikä aiheuttaa kappaleeseen epäyhtenäiset rivivälit. Eikä se näytä hyvältä…

Erityisen ongelmallisen asiasta tekee se, että InDesign näyttää merkkimuotoiluissa kaikilla riveillä olevan sama riviväli (myöskään kappaletyylin nimessä ei näy merkkiä poikkeavasta muotoilusta). Ongelman voi välttää sillä, että rivivälejä määriteltäessä valitsee aina myös kappalemerkin mukaan valintaan tai neloisklikkaa kappaletta, jolloin kappalemerkki on automaattisesti mukana valinnassa. CS3-versiossa voi rivivälin määrittelyn myös muuttaa asetuksista samanlaiseksi kuin tekstinkäsittelyohjelmissa (Apply leading to entire paragraphs), jolloin riviväli on aina sama koko kappaleessa.

PS. Edit: 24.4.2022 InDesignin nykyversioissa ei tätä ongelmaa enää ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *