Applen iPhone lanseerattiin siis vihdoin Suomessakin heinäkuun toisella viikolla. Alustavista suunnitelmista huolimatta en kuitenkaan vielä luopunut Nokian kapulastani vaan odottelen iPhonen seuraavaa ”päivitystä”, jossa olisi vähintään 32 Gt muistia. Ystävällinen Sonerapisteen myyjätär kyllä kovasti intti jopa kahdeksan gigatavun olevan paljon verrattuna nokialaisiin, mutta koska iPhone on samalla myös iPod, olisi mukavaa saada koko iTunes-kirjasto mahtumaan vaivatta puhelimen muistiin.

Applen puhelinta on myös moitittu huonosta 3G-yhteydestä. Joku ruotsalainen (Sony-Ericssonin työntekijä?) on kuulemma paikallistanut suunnitteluvian iPhonen 3G-piirissä. Tällaiset ”lastentaudit” yleensä korjaantuvat seuraavan sukupolven malleissa. Saksassa puhelinta testatessani 3G-yhteys toimi kuitenkin erittäin mainiosti. Web-sivut avautuivat iPhonen Safarilla näpsäkästi, aivan kuin nopean laajakaistayhteyden päässä. Ongelmat liittyvätkin varmasti osittain myös 3G-verkon huonoon kattavuuteen.

Samaan aikaan lanseerattu Appstore-ohjelmistokauppa on osoittautumassa melkoiseksi menestykseksi. Sekä iPhonessa että iPod Touchissa toimivia 3rd party -sovelluksia julkaistaan jatkuvasti lisää ja niiden menekki on yllättänyt jopa ohjelmistovalmistajat. Eräskin ohjelmistokehittäjä ilmoitti tienaavansa 2000 dollaria joka päivä suositulla ohjelmallaan AppStoressa. Tällaiset esimerkit lisäävät varmasti ohjelmistovalmistajien kiinnostusta uutta alustaa kohtaan. Suurin osa julkaistuista ohjelmista on pelejä, mutta monia täysin uudenlaisia (GPS:ää hyödyntäviä) ideoitakin on jo nähty. Oma suosikkini AppStoren ajanviete-ohjelmista on Five Dice.

Nyt kun Apple on saanut ison vaihteen päälle mobiilipuolella, on mielenkiintoista nähdä, mihin suunnataan seuraavaksi ja miten eri välineiden synergiaa jatkossa hyödynnetään. iPhone on ollut Applenkin kokoiselle yritykselle suuri ponnistus ja vasta tulevat kuukaudet/vuodet näyttävät, millaisia visioita Applella on kehitelty. Tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä: Tuote on loistava, hyvin markkinoitu ja kilpailijatkin näyttävät myöntävän sen (vrt. Microsoftin päätös alkaa vastata Applen aggressiiviseen mainontaan samalla mitalla).

Syyskuun alku tuo varmasti mukanaan taas joitain uusia omena-tuotejulkistuksia. Itse toivoisin MacBook-malliin 15-tuuman näyttöä ja ssd-kiintolevyä kohtuuhinnalla. Hinnanalennuksia onkin jo huhuiltu, koska PC-kannettavien hinnat ovat painuneet jo reilusti alle tuhannen euron. Kiintolevyjen korvaaminen flash-muistilla voi kuitenkin olla vielä ennenaikaista. Niiden yleistymisen esteenä on hinnan lisäksi edelleen teknisiä ongelmia: Ssd-muistit kuluvat nopeammin kuin nykyiset kovalevyt. Valmistajien mukaan yleistymistä hidastaa myös Vistan huono yhteensopivuus ssd-muistia käyttävien tietokoneiden kanssa. Nopeampaa ja luotettavampaa ssd-muistia voi olla lisäksi vaikea myydä kuluttajille, joista useimmat katsovat vain hintalappua tietokonetta ostaessaan. Mutta toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

Ps. Niin ja iWork09 myös syyskuussa, kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *