Itämeren rannalla Pohjois-Saksassa on Rügenin saari, joka luonnonkauneutensa lisäksi on tunnettu myös suurimmasta ja parhaiten säilyneestä entisen natsi-saksan rakennuskompleksista, Proran lomakeskuksesta. KDF-järjestön (Kraft durch Freude) johtajan Robert Leyn haaveena oli rakentaa useita valtavia lomakeskuksia kolmannen valtakunnan työläisille Itämeren ja Pohjanmeren rannoille. Proran lomakeskus oli ainut, jonka rakentaminen toteutui. Tosin sekään ei koskaan palvellut varsinaisessa tarkoituksessaan, eikä se koskaan täysin valmistunut. Viisi kilometriä pitkän lomakeskuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1938. Peruskivi oli muurattu ja perustavat työt aloitettu jo kaksi vuotta aikaisemmin. Lomakeskuksen kaikista kahden hengen huoneista oli merinäköala. Rannalle oli suunniteltu laitureita KDF:n lomaristeilijöitä varten, joita oli mm. Wilhelm Gustloff, joka upotettiin sodan lopussa (vieden lähes 10 000 saksalaista pakolaista mukanaan).

Toinen maailmansota keskeytti Proran rakennustyöt vuonna 1939. Sodan aikana rakennukset toimivat lyhyen ajan sotasairaalana sekä Hampurin pommituksia paenneiden majoitustiloina. Lisäksi Prorassa koulutettiin vuonna 1940 sotapoliiseja ja laivaston viestintätehtävissä palvelleita naisia ja tyttöjä.

Sodan jälkeen Neuvostoliitto räjäytti osia rakennuksista ja kuljetti romun rakennustarvikkeiksi Venäjälle. Itä-Saksan armeija käytti rakennuksia Saksojen yhdistymiseen saakka. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) Prorassa oli majoitettuna 15 000 NVA:n sotilasta. Vuodesta 1991 rakennukset ovat seisseet lähes tyhjillään ja rappeutuneet. Yhä edelleen rakennusten käytöstä käydään keskustelua. Jotkut haluaisivat rakennukset ja upean rannan hyötykäyttöön. Toiset taas ovat sitä mieltä, että luonnonsuojelun nimissä ranta ja rakennukset pitäisi jättää rauhaan ja muistomerkiksi menneistä ajoista. Itse olen sitä mieltä, että ehkä olisi hyvä säilyttää osa valtavasta kompleksista museoituna jälkipolville, mutta suurimman osan rakennuksista voisi kyllä hajottaa ja ottaa upea Itämeren hiekkaranta nykykäyttöön. Ehkä siitä tulisi jälleen alkuperäisen suunnitelman mukainen ”Das Paradies der Volksgemeinschaft”.

Dokumentationszentrum Prora.

Ps. MachtUrlaub tarkoitti sekä lomanviettoa että mahtavaa lomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *