Hewlett-Parckardin tuore katsaus tilikauden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että tulostimien menekki on jäänyt edellisen vuoden tasolle ja joissain tuoteryhmissä jopa vähentynyt. Tähän on varmasti syynä se, että tulostinten markkinat ovat aika kylläiset ja korvausostojen määrä ei riitä kasvattamaan myyntilukuja. Toisaalta syynä voi olla myös tulostamisen tarpeen vähentyminen. Sähköinen asiakirjavaihto ja arkistointi alkanee pian tehdä paperittomasta toimistosta todellisuutta. Kuluttajapuolella sen sijaan monet ovat varmasti huomanneet valokuvatulostinten ongelmat (kallis muste ja kuivuvat mustesäiliöt) ja siirtyneet tulostamaan kuviaan valokuvaliikkeissä tai automaateissa.

HP:n tulostinten ilmoitukset värikasetin loppumisesta kannattaa muuten ottaa tosissaan. Tulostimeni (HP Color LaserJet 3500) oli jo muutaman viikon ajan ilmoittanut magentan osavärin olevan loppumaisillaan ja kehotti tilaamaan uuden värikasetin. Kunnes sitten eräänä päivänä ei tulostin enää suostunut lainkaan yhteistyöhön vaan pyysi ystävällisesti vaihtamaan värikasetin. Ennen muinoinhan mustavalko-lasertulostimissa riitti, kun vähän ravisteli värikasettia ja taas mentiin. Nämä nykyiset värilaserit eivät näköjään suostu tulostamaan edes mustalla värillä, vaikka sitä olisikin yllin kyllin, jos jokin väri on lopussa.

Onneksi ei ollut mitään akuuttia tulostustarvetta juuri tuolloin, mutta jatkossa kannattanee tilata värikasetti heti eikä kolmastoista päivä. Varsinkin kun niiden saatavuus suoraan kaupan hyllystä on heikko. Verkkokaupan toimitusaika oli viikon verran. Hintaa yhdellä värikasetilla on 104 €, joten kun kaikki neljä on vaihdettu, saisi samalla rahalla jo uuden tulostimen…

HP:n värijauhekasetit voi muuten palauttaa maksutta takaisin valmistajalle kierrätettäväksi. Huomattavasti ympäristöystävällisempää kuitenkin olisi, jos värikasettien rahtaamisen sijasta niihin voisi ostaa pelkän täyttöjauheen. Se kuitenkin ilmeisesti romuttaisi erittäin hyvin kannattavan värikasetti-bisneksen, joten siihen tulostimien valmistajat tuskin vapaaehtoisesti ryhtyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *