Applen tiistaisen Let’s Rock -tapahtuman keskeisintä antia olivat uudet versiot iPodeista (Classic, Nano ja Touch) sekä iTunes 8:n julkaisu.

Uudet värikkäät syys-nanot ovat poimittavissa!

iTunes on ehtinyt jo versioon 8. Apple kehittää ehkä tärkeintä sovellustaan harkiten. Liian suuria muutoksia ei maailman suosituimpaan musiikkisoittimeen kannata tehdäkään, mutta jotain uutta tarvitaan säännöllisin välein pitämään asiakkaiden mielenkiinto yllä. Kasi-versiossa uutta ovat:

  1. Tuki HD-elokuville (tosin Suomen iTunes Storessa ei ole tarjolla elokuvia tai tv-sarjoja).
  2. Saavutettavuus (accessibility), joka mahdollistaa iTunesin ohjailun puheella.
  3. iPhoto 08:n tapahtumista tuttu tapa selailla artistien albumeja liikuttamalla hiirtä kansikuvan päällä.
  4. Genius – automaattiset soittolistat.
  5. Uusi musiikin visualisointiin tarkoitettu esitystila. Uusi visualisointi on aivan uskomattoman upea. Se muuttuu aina kappaleen vaihtuessa ja reagoi musiikin tempoon luonnollisemmin kuin Classic-esitystyyli. Vihje: Paina ?-näppäintä esitystilan aikana, niin saat mielenkiintoisia valintoja visualisoinnin räätälöintiin.

Merkittävin uutuus on Genius-nimen saanut toiminto, jossa käyttäjä lähettää kirjastonsa tiedot (anonyymisti) Applelle, joka sitten omien Genius-algoritmiensa avulla tuottaa tiedoista samantyylisiä soittolistoja. Eli jos kuuntelet vaikkapa Depeche Moden Never Let Me Down -kappaletta, voit pyytää Geniusta luomaan kirjastosi musiikista soittolistan, jossa on samantyyppisiä, yhteensopivia kappaleita. Lyhyen testailun perusteella kuitenkin luulen, että Geniuksen luomien soittolistojen käyttö jää itselläni hyvin vähäiseksi. Edes Applen insinöörit eivät voi tietää, mitä haluan kuunnella seuraavaksi, kun en tiedä sitä itsekään. Täydellinen satunnaissoitto onkin mukavinta, jossa Dire Straitsin jälkeen soi vaikkapa Eija Merilän Luvannut en ruusutarhaa! Ehkä Geniuksesta on enemmän hyötyä iPod Touchissa ja Nanossa, joissa voisi olla mukava luoda äkkiä soittolistoja hetken mielijohteesta. Aikaisemminhan niissä piti tyytyä iTunesissa luotuihin tai hankaliin On-the-go -soittolistoihin.

Geniuksen myötä aiemmissa versioissa ollut MiniStore on korvattu Genius-sidebarilla, jonka avulla saa suosituksia oman musiikkikirjaston täydentämiseen iTunes Storen valikoimista. Ihan näppärä markkinointikikka, joka tarjoaa Ministoreen verrattuna myös kätevän esikuuntelun kappaleista. Genius-sidebarin voi halutessaan poistaa näkyvistä. iTunes Storen markkinointiin liittyy myös toinen uusi-vanha ominaisuus: soivan kappaleen nimen perässä näkyvästä nuolesta voi siirtyä suoraan iTunes Storen valikoimiin. Aiemmissa versioissa tämän ominaisuuden sai poistettua näkyvistä, mutta uudessa versiossa valintaa ei enää ole. Varovainen ele, joka kuitenkin selkeästi osoittaa, mikä on ilmaisen iTunesin merkitys Applen tuotestrategiassa: ohjata käyttäjät iTunes Storen asiakkaiksi lataamaan laillista sisältöä tietokoneilleen ja uusiin iPodeihinsa.

S. Jobs heitti tilaisuudessa myös perinteiseen tapaan melkoisen vaikuttavia lukuja ilmaan:

  • Musiikkikauppa iTunes Storella on 65 miljoonaa asiakasta.
  • Kaupan valikoimissa on 8,5 miljoonaa musiikkikappaletta, 125 000 podcastia, 30 000 TV-ohjelmaa ja 2600 elokuvaa. NBC:kin palaa lähes vuoden tauon jälkeen uudelleen sisällöntarjoajaksi.
  • iPodeja on myyty yhteensä 160 miljoonaa kappaletta vuodesta 2001 lähtien.
  • iPodin markkinaosuus mp3-soittimista USA:ssa on reilut 73 prosenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.