Adobe järjestää uudesta CS 4 -ohjelmistopaketistaan julkaisutilaisuuden ensi tiistaina 23.9. Tilaisuuden voi halutessaan katsella suorana lähetyksenä webin kautta. Verkkoon vuotaneiden ensikommenttien perusteella Creative Suite Nelosta pidetään pienehkönä väliversio-päivityksenä, joka ei tarjoa merkittäviä uusia ominaisuuksia.

Suurimmat muutokset on tehty Dreamweaveriin, jonka käyttöliittymä muuttuu vihdoin muiden Creative Suite -ohjelmistojen kaltaiseksi. Olen testaillut Dreamweaver CS 4:n betaversiota jonkin aikaa ja käyttöliittymään tehdyt muutokset kyllä selvästi parantavat käytettävyyttä – mm. CSS-tyylien määrittely on aikaisempaa selkeämpää. Lisäksi uusi Live View -esikatselunäkymä nopeuttaa sivujen testausta web-selaimissa. 

Flash CS 4 sisältää kuulemma uuden (tai parannetun) aikajanaan perustuvan animointimenetelmän sekä objektipohjaisen Motion Tween -animoinnin. Jos tuo jälkimmäinen on sitä, mitä epäilen, parantaa se huomattavasti peruskäyttäjien mahdollisuuksia tuottaa sujuvaa ja nykimätöntä liikettä Flash-esityksissä. Aikaisemminhan se on edellyttänyt ActionScriptin hyvää osaamista. ActionScriptistä ei liene luvassa uutta versiota, mikä onkin poikkeuksellista, mutta erittäin hyvä asia.

Photoshop CS 4:ssä on käyttöliittymää viilattu edelleen kohti muita Creative Suiten komponentteja ja niinpä siinä on osa aikaisemmin valintaikkunoissa suoriteuista toiminnoista siirretty paneeleihin. Lisäksi siinä pitäisi olla uusi perinteisestä käyttöliittymäsuunnittelusta poikkeava ikkunamalli ohjelmaan avatuille kuville. On mielenkiintoista nähdä, millä tavalla se helpottaa useiden kuvien samanaikaista muokkausta. Web-selaimista tutut välilehdet lienevät kuitenkin nyt käytössä myös Photoshopissa. Harvojen tarvitsema 3D-kuvien käsittely on saanut uudessa versiossa myös uusia työkaluja.

InDesign CS 4 osaa kuuleman mukaan tallentaa julkaisun sivuja Flash-muotoon. Aikaisemmasta versiosta on jo ollut mahdollista tallentaa XHTML/Dreamweaver -muotoon, mutta kuinkahan moni sitäkään ominaisuutta on käyttänyt web-julkaisujen tekemiseen. Jos InDesign CS 4 osaa muuttaa koko julkaisun FlashPaper-muotoon tai suoraan toiminnalliseksi Flash-pohjaiseksi verkkolehdeksi, olisi se todella ”Next Big Thing”, mutta tuota kyllä epäilen. Tiistainahan sen sitten näkee.

Lisäksi Creative Suiten ohjelmistoihin on ympätty mukaan Acrobat 9:stä tuttu Screen Sharing -toiminto, jonka avulla voi jakaa oman näyttönsä kollegan kanssa ja keskustella InDesign-julkaisun muutosehdotuksista tai vaikkapa kuvankäsittelyn kiperistä koukeroista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *