Photoshopin CS3-versiossa on huimasti paranneltu Panoraama-toiminto, jolla voi yhdistää useita kuvia samaksi kuvaksi. Photomerge -toiminto löytyy jo CS2-versiostakin, mutta vasta uusimmassa Photoshopin inkarnaatiossa kuvien yhdistäminen todella toimii. Aikaisemmin Photomerge -toiminto tuotti huonon lopputuloksen, jos panoraamakuvien ottaja oli ollut huolimaton ja keikutellut kameraa kuvanottohetkellä. Samoin ongelmia tuottivat kuvissa muuttuvat yksityiskohdat. Esimerkiksi kaupungin aukealla otetuissa panoraamakuvissa sama henkilö voi (kävelynopeudesta riippuen) olla useammassa kuvassa.

Allaolevassa Flash-animaatiossa (Huom! joka ei enää näy, koska Flash-tuki on poistettu selaimista jo aikapäiviä sitten) on käytetty Photoshopissa viidestä kuvasta yhdistettyä panoraamakuvaa. Photomerge-toiminto yhdisti ällistyttävän hyvin Dresdenin Frauenkirchestä ja sen edessä olevalta aukealta (huonosti) otetut valokuvat. Photoshop raksutti kuvia muutaman kymmenen sekuntia ja lopputulosta voi rehellisesti kutsua ihmeeksi!

Ihme on myös Dresdenin Frauenkirchen jälleenrakentaminen. Kirkkohan tuhoutui liittoutuneiden pommituksissa helmikuun 13. ja 14. päivän aikana 1945. Frauenkirche ei saanut suoria osumia, mutta ympärillä riehunut tulimyrsky sytytti kirkon palamaan ja 15.2.1945 kirkon kupoli romahti tuhoten samalla koko kirkon.

Dresdeniin lentäneiden pommikoneiden maalialueena oli kolmionmuotoinen sektori vanhassa kaupungissa. Koko historiallisen keskustan tuhonneen pommituksen aiheuttaman tulipalon savupilvi nousi viiden kilometrin korkeuteen. Historian kirjoissa kouluaikoinani puhuttiin jopa 200 000 kuolonuhrista, mutta nykykäsityksen mukaan pommituksissa kuoli ”vain” 35 000 ihmistä. Dresdenin pommituksia on yleisesti pidetty turhina, koska sodan lopputulos oli jo selvillä ja oli vain ajan kysymys, milloin Saksa antautuisi. Tosin Dresdenissä oli tuolloin paljon itärintamalta tulleita sotilaita ja olipa Dresdenissä myös Saksan toiseksi suurin varuskunta, joten täysin perusteettomia eivät pommitukset sodankäynnin kannalta olleet. Varuskunta tosin sijaitsi aivan muualla kuin vanhassa kaupungissa. Pommitusten todennäköisin syy lieneekin ollut psykologinen. Samaa rauhaan pakottamisen taktiikkaahan käytettiin myöhemmin Hiroshimassa ja Nagasakissa hieman järeämmillä aseilla…

DDR:n aikana monia historiallisia rakennuksia jälleenrakennettiin, mutta sosialismin uskonnonvastaisuuden takia Frauenkirche sai lojua raunioina 90-luvun alkuun saksojen yhdistymiseen asti. Onneksi Dresdeniläisten oman ”hiljaisen vastarinnan” vuoksi kirkon perustuksia ei ollut raivattu DDR:n aikana ja tonttia käytetty muihin tarkoituksiin. Niinpä useiden vuosien rahankeruun ja rakennustöiden seurauksena Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko nousi jälleen vuonna 2005 Dresdenin horisonttiin. Jos Dresdenin vanhaa kaupunkia katselee Elben ylittävältä Augustuksen sillalta tänä päivänä, on vaikea uskoa sen olleen 63 vuotta sitten valokuvissa näkyvä lohduton rauniokasa.

Leben in der Frauenkirche

One thought on “MachtUrlaub 2008: Dresden”

 1. Tämän päivän verkko-hesarissa näytti olevan aihetta käsittelevä kirjoitus. Saksassa on tehty näemmä aiheesta tuore tutkimus.
  ————————————————
  Historioitsijat: Dresdenin pommitusten uhrimäärää liioiteltu
  Julkaistu: 2.10.2008 klo 16:14
  HELSINGIN SANOMAT

  Dresdenin kaupungin pommituksissa toisen maailman sodan loppupuolella kuoli tuoreen arvion mukaan noin 18 000 saksalaista. Enimmillään uhreja saattoi olla 25 000. Uhrimäärä on selvästi pienempi kuin aiemmin on väitetty, käy ilmi Dresdenin kaupungin tilaamasta selvityksestä.

  Liittoutuneiden ilmavoimat pommitti Saksan itäosissa sijaitsevaa Dresdeniä helmikuussa 1945. Arviot kuolleiden saksalaisten määrästä ovat heitelleet suuresti. Enimmillään on puhuttu puolesta miljoonasta uhrista, ja pienin arvio on ollut 35 000 kuollutta.

  Die Welt -lehti kertoi verkkosivuillaan torstaina, että historioitsijat ovat päätyneet nyt selvästi aiempia arvioita pienempiin lukuihin. Tutkijoiden mukaan Dresdenin pommituksissa oli silti kyse sotarikoksesta, sillä pommituksessa kuoli lähinnä siviilejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *