Nokia on viimein julkaissut kosketusnäytöllisen puhelimensa, jonka on tarkoitus haastaa Applen iPhone. Nokia 5800 XpressMusic -puhelin näyttää kovasti samannäköiseltä kuin esikuvansa:

Nokia 5800 XpressMusic

Nokian nimihirviö tulee myyntiin ennen vuoden vaihdetta ja se on hinnoiteltu huomattavasti iPhonea edullisemmaksi. Ominaisuuksiltaan Nokian puhelin tuntuu varsin monipuoliselta. Siinä on mm. laadukkaat kaiuttimet sekä GPS karttasovelluksineen. Kamerakin on iPhonen nykyversiota parempi ja tarkempi. Ainakin pikselien määrällä mitattuna. Lisäksi se sisältää Flash-playerin, joka iPhonesta vielä toistaiseksi puuttuu. Flashin puuttumista iPhonesta on Apple perustellut mm. sillä, että sen mobiiliversio on nykyisellään huono kompromissi käytettävyyden ja puhelimen resurssien käytön välillä. Eli suomeksi sanottuna Flash Playerin mobiiliversio on liian raskas sovellus puhelimiin. Onneksi Adobe on kehittelemässä uutta versiota Flash Playeristä iPhonelle.

Joillain alueilla Nokia lanseeraa samalla myös Comes With Music -musiikkipalvelunsa, mikä varmasti lisää paineita muille musiikin verkkokaupoille. Comes With Music -palvelussahan musiikin hinta on sisällytetty puhelimen hintaan ja käyttäjä voi ”ilmaiseksi” ladata musiikkia puhelimeensa niin paljon kuin haluaa. Musiikin toisto on tosin rajoitettu vain yhteen puhelimeen ja tietokoneeseen. Se, mikä minua hämmästyttää Nokian Comes With Music -palvelussa on se, että vuoden tilausjakson jälkeen voi käyttäjä pitää lataamansa musiikin itsellään. Muissa rajattoman latauksen mahdollistavissa musiikin latauspalveluissahan musiikki on vain ikäänkuin lainassa käyttäjällä ja tilauksen umpeuduttua ladattua musiikkia ei voi enää kuunnella. Taustalla on varmasti myös levy-yhtiöiden halu näpäyttää Applen hallitsevaa asemaa digitaalisen musiikin jakelijana.

Tekniset ominaisuudet ovat siis kunnossa. Se, missä Nokialla on parannettavaa, on kuitenkin se loppujen lopuksi tärkein asia eli ”Customer Experience”, joka hienoista ominaisuuksista huolimatta voi tarkoittaa vaikeakäyttöisyyttä ja käyttäjän näkökulman unohtamista. Hienojakaan ominaisuuksia ei puhelimessa tule käytettyä, jos niiden takia pitää nähdä liian paljon vaivaa tai lukea puhelimen ohjekirjaa, joka sekin on Nokian puhelimissa yleensä liian ylimalkainen ollakseen hyödyllinen. Aikaisempia nokialaisia on säännöllisesti vaivannut myös muistin puute. On turhauttavaa yrittää vaihtaa esimerkiksi puhelimen mukana tulleita teemoja, kun puhelin kertoo, ettei se onnistu, koska muistia on liian vähän… Miksi ne teemat ovat mukana, jos niitä ei voi puhelimen perusmuistilla vaihtaa, kysyy tavallinen käyttäjä hölmistyneenä. Lisäksi itseäni on Nokian puhelimissa hämmästyttänyt se, ettei niihin ole voinut itse ladata helposti ohjelmistopäivityksiä. Aikaisemmin piti jopa käyttää puhelin huollossa saadakseen Symbianin ohjelmistovirheitä korjattua.

Teknologiavetoisten ja asiakaslähtöisten high tech-yritysten tuotteet voivat siis päällisin puolin olla samankaltaisia, mutta menestysreseptit ovat aivan erilaiset. Mielenkiintoista on nähdä, mitä ostajat lopulta arvostavat.

One thought on “Nokia 5800 XpressMusic”

  1. Luulin välillä lukevani iphone arvostelua, kun tekstissä keksitytään suurilta osin nokia 5800 heikkoihin puoliin(jotka ovat mielestäni pienet)ja verrataan niitä iphoneen. Voisi nostaa myös esille MONET nokian loistavat ominaisuudet ja esitellä niiden kykyjä mutta jotka puuttuvat täysin iphonesta ja olla selittelemästä miksi näin on, niitä ei yksinkertaisesti ole. Ja ongelmat tilan puutteesta on helposti ratkaistavissa.. ehköhän tämä ole käyttäjästä kiinni jos ei osaa puhelimia käyttää. Pitäisi varmaan käydä tietokonekurssit uudestaan jos symbia karkaa käsistä -_-. Esikuva?, jospa itse kirjoittaja yrittäisi keksiä 30 TÄYSIN erinnäköistä käyttökelvollista puhelinta joissa kaikissa on vain iso näyttö ja sen ympärillä parin mm paksuiset reunat. Unohdit lisäksi mainita että 5800 on suunniteltu yhden käden puhelimeksi kun taas Iphonen loistavaan hallintaan tarvitaan molemmat kädet sujuvaan käyttön( Omasta mielestäni surkein idea puhelimessa koskaan)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.