Apple julkisti viime viikolla uudet MacBook ja MacBook Pro -kannettavat tietokoneet. Applen suosituin tietokone, MacBook (niinkuin myös isoveljensä MB Pro) on saanut ympärilleen alumiinisen kuoren, jota Applen designerit ylistävät insinöörityön taidonnäytteeksi. Kuori on sorvattu yhdestä alumiinilevystä, kun aikaisemmin MacBookin kokoamiseen käytettiin useita eri paloja. Uusi Unibody-kuori on varmasti tukevan tuntuinen. Tosin en oikein ymmärrä sen merkityksen korostamista kannettavien tietokoneiden markkinoinnissa. Kuinka moni käyttäjä todellisuudessa vähät välittää siitä, kuinka monesta palasta tietokone on koottu…

Aikaisempia malleja vaivannut huono grafiikkateho on saanut piristysruiskeen NVIDIA:n piiristä, jonka luvataan olevan viisi kertaa aikaisempaa nopeamman. Itselläni ei kyllä ollut mitään ongelmia edellisenkään sukupolven MacBookien kyvyssä pyörittää videota, mutta pelejä opiskelijabokseissaan tahkoava primäärikohderyhmä hyötyy varmasti uudistuksesta. Näyttö on LED-taustavalaistu, mikä takaa vahvemmat värit ja näytön täyden kirkkauden heti käynnistyttyä. Ohjausalusta TrackPad puolestaan tunnistaa uudessa MacBookissa entistä useamman sormen avulla tehtäviä eleitä. MacBookien TrackPad oli jo edellisessä versiossa valovuosia edellä pc-kannettavia sekä tarkkuudessa että käytettävyydessä, ja uudistusten jälkeen se varmasti tarjoaa entistä paremman vaihtoehdon erillisen hiiren käytölle.

Moni oli odottanut näkevänsä myös hinnanalennuksia, mutta uusien läppäreiden hinnat sen sijaan nousivat. Laitteiden esittelytilaisuudessa tosin korostettiin uusien ominaisuuksien myötä MacBookien olevan päinvastoin edellisiä halvempia. Mielenkiintoinen näkökulma, hmm… Asiathan ovat niinkuin ne nähdään tai halutaan nähdä. Ja markkinoinnin keinoin kalliistakin tulee halpaa!

Applen pääjohtaja Steve Jobs kommentoi myöhemmin hintoja toteamalla:

”We don’t know how to make a $500 computer that’s not a piece of junk, and our DNA will not let us ship that. But we can continue to deliver greater and greater value to those customers that we choose to serve. And there’s a lot of them.”

Niinpä. Mitäs tuohon voisi lisätä.

Ps. Applella menee lujaa myös puhelinpuolella. Edellisellä neljänneksellä Apple oli iPhonellaan jo euromääräisesti maailman kolmanneksi suurin matkapuhelinvalmistaja. Aika huikeaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *