Näillä näkymin ensi kevään aikana julkaistava Mac OS 10.6 -versio (Snow Leopard) tuo mukanaan kaksi tervetullutta muutosta Applen käyttöjärjestelmään:

1. Windowsin resurssienhallintaa vastaava Finder-tiedostonhallintasovellus on viimein kirjoitettu uudelleen Cocoa-ohjelmointirajapintaa käyttäen. Applehan on pitkään kehottanut muita ohjelmistotuottajia siirtymään Cocoaan, joten minulle oli suuri yllätys, että yhtiön oma käyttöjärjestelmä sisältää vielä vanhoja Carbon-osia. Olisiko kuitenkin kyse ollut yhteensopivuuden varmistamisesta taaksepäin. Maccien Finderia (eli tiedostonhallintaa) on parjattu jo jonkin aikaa vanhentuneeksi ja mm. tiedostojen tai kansioiden leikkaus saattaa joissain tilanteissa jopa kadottaa tiedostoja. Toivottavasti uusittu Finder sisältää Cocoa-koodin lisäksi myös toiminnallisia parannuksia.

2. Toinen merkittävä tekninen muutos tulee olemaan näytölle syötetyn oletusarvoisen gamman muuttaminen samaksi kuin windowsia käyttävissä tietokoneissa. Maccien näyttöjen oletusarvoinen gamma on ollut 1.8, mikä tarkoittaa kuvien näkymistä näytöllä kirkkaampina kuin Windows-koneissa, joiden oletusarvoinen gamma-arvo on 2.2. Tämä ero on vaikeuttanut erityisesti web-sivujen ylläpitäjien työtä, joiden on pitänyt tehdä kompromisseja kuviensa laadun suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.