Minullekin tarjottiin mahdollisuutta tutustua uuteen TV-kaista -palveluun vuoden loppuun saakka (kiitos vaan), joten olen koekäyttänyt palvelua muutaman viikon ajan. TV-kaista mainostaa itseään ensimmäisenä laillisena palveluna television katsomiseen netin kautta. Laillisuuteen en osaa ottaa kantaa (ehkäpä Mikael Jungner voi hoitaa sen puolen), mutta teknisesti palvelu toimii varsin mallikkaasti. Tv-kaista tallentaa suomalaisten tv-kanavien ohjelmat kahden viikon ajalta, joten voit katsoa minkä tahansa ohjelman myöhemmin, eikä sinun tarvitse muistaa ajastaa ohjelmia digiboksin muistiin. TV-kaistassa onkin häivähdys television tulevaisuudesta. Miksi katsojien pitäisi muistaa ajastaa ja nauhoittaa ohjelmia omille digibokseilleen, kun niitä voitaisiin katsoa keskitetyiltä palvelimilta verkon kautta milloin tahansa?

Itse tosin kyllä vielä katselen mieluummin ”vanhanaikaista” televisiota sohvalta kuin Kuplan uusintoja iMacin ruudulta työpöydän ääressä. Mutta voivathan ajat ja tavat muuttua…

Tv-kaista toimii myös monilla mobiililaitteilla (mm. Applen iPhonella) ja ohjelmia voi tarvittaessa tallentaa itselleen myöhempää katselua varten. Palvelun avulla on helppoa laatia myös erilaisia suosikkilistoja. Tv-ohjelmien tallennukseen omalle tietokoneelle pitää käyttäjällä olla maksettu tv-lupa, mutta hieman epäselväksi minulle jäi, missä vaiheessa ja miten se tarkistetaan.

Television ja tietokoneen integroituessa ja Tv-kaistan kaltaisten palveluiden yleistyessä kasvavat paineet myös nykyisen Tv-lupa -käytännön uudistamiseen. Onneksi siihen suuntaan ollaan nyt ottamassa askeleita. Tv-lupa ja tv-lupien tarkastuskäytäntö olisivat joutaneet romukoppaan jo aikoja sitten radioluvan perässä. Ei voi olla oikein, että vain osa suomalaisista kustantaa Yleisradion toiminnan. Ylelle pitää taata riittävä rahoitus, mutta vain niin, että kaikki palvelun käyttäjät maksavat oman osuutensa.

One thought on “TV-kaista”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *