Muutama viikko sitten julkaistu OpenOffice.org 3.0 teki historiaa. Ilmainen, avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto on nyt tarjolla myös aitona Mac OSX:lle käännettynä sovelluksena. Aikaisemminhan OpenOffice toimi macissä vain X11-ikkunointijärjestelmän kautta, joka piti erikseen asentaa tietokoneelle OpenOfficea varten. Mac-versio sisältää kaikki Windows-versiosta tutut osat: Writer-tekstinkäsittelyn, Calc-taulukkolaskennan, Impress-esitysgrafiikan ja onpa mukana myös Base-tietokannat sekä piirto- ja kaava-editorit.

Toimisto-ohjelmat ovat olleet pitkään Mac OSX:n akilleen kantapää. Microsoftin Office 2008 ei tue enää Visual Basicilla tuotettuja makroja, mikä on aiheuttanut paljon kritiikkiä Microsoftin Mac Business Unitia kohtaan. Muutenkin Microsoftin mielenkiintoa tuottaa ohjelmistoja Mac-alustalle on epäilty vähäiseksi, eikä Office for Mac -ohjelmistojen jatkokehittelystä ole koskaan ollut täyttä varmuutta. Nykyisessä kiristyvässä kilpailutilanteessa Microsoft voisikin aivan yllättäen etsiä kilpailuetua ohjelmistotarjonnasta ja pistää pillit pussiin koko mac-ohjelmistokehityksen osalta.

Applen oma toimisto-ohjelmisto iWork sen sijaan on vielä lapsenkengissä verrattuna Microsoft Officeen, joten siitä ei vielä ole korvaavaksi tuotteeksi.

Ehkäpä OpenOfficen natiivi mac-versio korjaa osaltaan tilannetta ja tarjoaa toimivan vaihtoehdon myös mac-käyttäjille. OpenOfficehan tukee jo tällä hetkellä hyvin Microsoft Officen tiedostomuotoja.

*****

En ole vielä ehtinyt kovin paljon testailla OpenOfficea macillä, mutta ensikokemusten perusteella se vaikuttaa suhteellisen vakaalta. Kerran olen saanut sen jumiutumaan tulostuksen yhteydessä, mikä ei ole kuitenkaan kovin yllättävää – onhan kyse kuitenkin ensimmäisestä mac-versiosta. Toivottavasti sitä kehitetään ja parannellaan jatkossa yhdenvertaisena Windows- ja Linux-versioiden kanssa.

Lataa käyttöösi ilmainen OpenOffice.org 3.0.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.