Vuosi 2008 tuskin jää tietotekniikan historiaan merkittävänä vuotena. Tänä vuonna:

  • … tietoteknisten laitteiden hinnat jatkoivat edelleen laskuaan. Maksoin ensimmäisestä kannettavasta tietokoneestani vuonna 2002 1975 euroa. Tänä syksynä uuden läppärin sai alle neljänsadan, mini-kokoisia sitäkin halvemmalla.
  • … verkon yhteisöpalvelut lisäsivät edelleen suosiotaan. Facebookin koukuttavuuden minä vielä ymmärrän (vaikken sitä itse käytäkään), mutta reaaliaikaiset mitä-teen-nyt -blogit kuten Twitter menevät jo yli ymmärryksen. Yhdysvaltain Denverissä joulukuussa tapahtuneessa lento-onnettomuudessa joku Twitter-käyttäjä oli ennen palavasta koneesta poistumistaan viestittänyt blogiinsa joutuneensa lento-onnettomuuteen! (FoxNews)
  • … sähköinen äänestyskokeilu epäonnistui. Julkishallinnon IT-investointeihin tarvitaan lisää asiakaslähtöisyyttä. Muutama kuluttajakäyttäytymiseen erikoistunut ekonomi voisi olla IT-hankinnoissa paikallaan.
  • … web 2.0 -sovellukset alkoivat saada ilmaa siipiensä alle. Toivottavasti maailmantalouden taantuma ei aiheuta niille samanlaista rekyyliä kuin 2000-luvun vaihteessa IT-kuplan puhkeaminen.

Ja taitaapa se stagnaatio jatkua vielä tulevanakin vuonna. Ensi vuodelle on luvassa kuitenkin pari uutta käyttöjärjestelmäpäivitystä: Applen Snow Leopard maaliskuulle (ehkä) ja Windows 7 joulukuussa (ehkä). Molemmat tosin keskittyvät parantelemaan käyttöjärjestelmän ydintä, joten käyttäjälle näkyviä uusia ominaisuuksia (kuten esim. puheentunnistuksen lopullinen läpimurto) taidetaan joutua odottelemaan pitkälle 2010-luvulle.

Mutta onhan status quossa myös hyvät puolensa: Eipä ole Internet vieläkään romahtanut, vaikka jotkut tuomiopäivän ennustajat uumoilivat niin jo muutamia vuosia sitten.

😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.