FileMaker-tietokantaohjelmasta on julkaistu uusi versio – FileMaker Pro 10. FileMaker on kilpailijoitansa (mm. Microsoft Access ja 4D) helppokäyttöisempi ratkaisu esimerkiksi pienyritysten tiedon hallintaan (laskutus, reskontra, varastokirjanpito, asiakastiedot ym.). Lisäksi FileMakerilla voi tehdä tyylikkäämpiä ja selkeämpiä käyttöliittymiä tietokantaan ja tuottaa monipuolisia raportteja tietokannan tiedoista.

Uudessa versiossa on nykyaikaistettu käyttöliittymää ja vasemman reunan tilarivistä on viimeinkin luovuttu. Olen käyttänyt FileMakeria jo 1.0-versiosta alkaen 90-luvun alusta ja sen käyttöliittymä on pysynyt tähän saakka lähes muuttumattomana. Hyödyllinen uusi ominaisuus on mahdollisuus hakujen tallentamiseen. Näin kuka tahansa käyttäjä voi tehdä monimutkaiset haut tietokannasta helposti uudelleen. Uudessa versiossa voi lisäksi käynnistää skriptejä ilman painikkeen painamista. Esimerkiksi layoutin vaihto tai kentän aktivointi voi käynnistää skriptin. Tästä on varmasti paljon apua tietokannan ohjelmoinnissa. Aloittelevaa käyttäjää pyritään myös opastamaan aikaisempaa paremmin ja esimerkiksi tietokannan luominen Excel-työkirjasta on entistä helpompaa. Kolmas merkittävä parannus on dynaamiset raportit, joihin voi lisätä suoraan yhteenveto-kenttiä (Summary fields) ja joissa voi muuttaa kenttien sisältöä niin, että tiedot tallentuvat tietokantaan.

FileMakerin mukana tulee suuri määrä valmiita, tyylikkäitä tietokantapohjia mm. projektien hallintaan tai yhteystietojen kokoamiseen. Nämä mallipohjat on uudessa versiossa päivitetty ja niiden kentät näyttävät skaalautuvan ikkunan mukaan, mikä helpottaisi tietokannan käyttöä erikokoisilla näytöillä.

Moni on odottanut FileMakeriin sisäistä kaaviotyökalua raporttien havainnollistamiseen, mutta sitä ei tämäkään versio vielä tarjoa. FileMakerista pitääkin tiedot viedä erikseen Exceliin (tai johonkin muuhun taulukkolaskentaohjelmaan) ja tehdä kaaviot siellä.

FileMaker 10 käyttää (onneksi) edelleen samaa tiedostomuotoa kuin edellisetkin versiot (.fp7), joten päivittäjät eivät joudu työläisiin muunnosoperaatioihin. Päivityksen hinnoittelu noudattaa vanhaa linjaa (FileMaker Pro 179 € ja FileMaker Pro Advanced 299 €).

*****

PS. Taitaa Filemaker Inc. käyttää samaa puskaradio-metodia markkinoinnissaan kuin emoyhtiönsä Apple. Yhtiö kertoi uudesta ohjelmaversiosta TechNet-kehittäjäverkostolleen sähköpostitse jo joulukuun alussa ja vannotti kaikkia pysymään visusti hiljaa uudesta tuotteesta ennen virallista tammikuun julkistuspäivää. Epäilin jo tuolloin asian vuotavan varmasti keskusteluryhmiin ja blogeihin, ja niinpä muutaman päivän päästä Filemakerin Euroopan toiminnoista vastaavalta Saksan yksiköltä tuli sähköpostia otsikolla Vertragsbruch – Contract Violation, jossa varoitettiin käyttäjiä oikeustoimien uhalla julkistamasta luottamuksellisia tietoja. Monet vastaanottajat (ml. minä) lienevät pahastuneen viestin sävystä ja niinpä muutaman päivän jälkeen tuli jälleen Filemakerilta sähköpostia – tällä kertaa otsikolla Wir bitten um Entschuldigung – We would like to apologize. Ettei vaan kyse olisi kuitenkin ollut ihan tarkoituksellisesta myynninedistämisestä, jossa huhut ja ”ennakkopaljastukset” varmistavat tuotteen näkyvyyden ja käyttäjien mielenkiinnon uutta versiota kohtaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.