iTunes Music Storen 10 miljoonan kappaleen musiikkivalikoima vapautuu huhtikuun alkuun mennessä täysin kopioinninsuojaus-tekniikasta (DRM). Samalla kaupan hinnoittelu muuttuu levy-yhtiöille joustavammaksi. Ne voivat hinnoitella uudet Britney Spears -taidepläjäykset 1,29 euron hintaisiksi, kun taas vanhat 80-luvun kulta-aikojen klassikot voivat halventua vajaaseen 70 senttiin. Perinteinen 99 sentin hintaluokkakin jää käyttöön. Nyt voi sitten arvuutella, mitkä kappaleet kannattaa ostaa ennen aprillipäivää ja mitkä vasta sen jälkeen!

DRM-suojatut ostokset voisi nyt sitten lunastaa vapaiksi 30 sentin kappalehintaan, mutta ongelmallista on se, ettei yksittäisiä kappaleita voi päivittää vaan samalla pitää lunastaa koko kirjaston ostokset. Itsellenikin on vuosien varrella kertynyt ostoksia jo niin paljon, että päivittäminen DRM-vapaaseen materiaaliin maksaisi 180 euroa. Ja mitä sillä sitten saisi:

  1. Musiikki olisi hiukan parempilaatuisempaa (256 kt/s) – Mulle on riittänyt ihan hyvin tuo suojattujen kappaleiden 128 kt/s, joten tuo ei ehkä ole riittävä syy päivittämiseen.
  2. Musiikkia voisi (teknisesti) jakaa rajoituksetta – Harvemmin tällekään on ollut tarvetta.
  3. Musiikkia voisi kuunnella millä tahansa MP3-soittimella – Tuleekohan sellainenkin päivä, että ostan Microsoft Zunen?
  4. Musiikkia voisi kuunnella, vaikka Apple (ja DRM-hallinnointi sen mukana) lakkaisi olemasta – Tämän takia voisi ehkä päivittäminen olla järkevää, mutta senhän voi tehdä sitten, kun Applen konkurssi on ajankohtainen…

Yhä useampien verkon musiikkikauppojen ryhtyessä jakelemaan DRM-vapaata musiikkia, olisi mukava kuulla, millä vertaisverkoista laittomasti musiikkia lataavat nyt perustelevat valintaansa. Männä vuosinahan on monesti nähnyt sitä perusteltavan juuri musiikin DRM-suojauksella. Kaipa siihen löytyy nyt joku uusi omantunnon lievittäjä.

Toinen taho, jolle DRM-vapaa iTunes lienee ikävä yllätys, on Norjan kuluttajaviranomaiset, jotka ovat viime vuosina toistuvasti vaatineet iTunesista ostetun musiikin avaamista myös muille MP3-soittimille. Norjassa nuo tekijänoikeusasiat taitavat olla jonkin sortin kansallisurheilu. Eikös se DVD-levyjen suojausten murtaja DVD-Jonkin ollut norjalainen? Norjan yleisradioyhtiö NRK sai myös kyseenalaista julkisuutta viime viikolla ryhdyttyään julkaisemaan Beatlesin koko tuotantoa internetissä podcast-lähetyksinä. Lähetysten alussa oli norjankielinen kertomus kappaleen historiasta ja sen jälkeen ko. kappale kokonaisuudessan. Podcastista oli helppoa poistaa puheosuus esimerkiksi QuickTime Prolla, jonka jälkeen oli jäljellä vain laillinen Beatles-tallenne (vähän niinkuin 25 vuotta sitten, kun radion ääressä istuttiin sormi Rec-painikkeella kuunnellen Ungdomens gåva i toneria tai Tapani Ripatin OCSIDIA…). Muutaman päivän jälkeen NRK ilmoitti, ettei se voi enää lakimiestensä suosituksesta jatkaa Beatles-tuotannon julkaisemista…

Ehkäpä jonain päivänä Beatlesin tuotanto on saatavilla myös iTunesissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *