Applen tekstinkäsittelyohjelma Pagesista julkaistiin tämän kuun alussa 09-versio. Uudessa versiossa on korjattu muutamat viimeiset häiritsevät bugit, kuten kappaleiden sitominen toisiinsa. Nyt useampi peräkkäin toisiinsa sidottu kappale pysyy aina samalla sivulla, mikä on tärkeää pitkän asiakirjan hallinnassa. Lisäksi ohjelmaan on lisätty ns. Outline-näkymä, joka on kaikille Wordiä käyttäville tuttu tapa järjestellä ja hallita asiakirjan osia. Se on todella tarpeellinen lisäys Pagesin tarjoamiin työkaluihin. Muokattavan asiakirjan voi nyt myös kätevästi (Wordin tapaan) lähettää suoraan ohjelmasta sähköpostilla joko pdf- tai word-muodossa. Olisi hienoa, jos seuraavaan versioon lisättäisiin mahdollisuus tallentaa myös OpenDocument odf-muotoon.

Uusi Pages tallentaa tiedostot nyt binäärimuotoisina. Aiemmat versiot käyttivät tallennusmuotona hieman erikoista paketti-muotoa (Package), jossa tallennettu asiakirja oli todellisuudessa kokoelma erillisiä tiedostoja koottuna samaan kansioon. Package-tiedostomuoto toimi maceissä ihan mukavasti, mutta ongelmia se aiheutti siinä vaiheessa, jos Pages-asiakirja piti lähettää sähköpostin liitetiedostona.

Mielenkiintoinen uusi ominaisuus on kaikkiin iWork-sovelluksiin liitetty iWork.com-verkkopalvelu, joka antaa mahdollisuuden jakaa Pages-asiakirjoja kätevästi verkon kautta word-, pdf- ja pages-muodoissa. Enää ei tarvitse täyttää vastaanottajan sähköpostia isokokoisilla liitetiedostoilla, vaan asian voi hoitaa tyylikkäämmin iWork.comin kautta. Lisäksi palvelua voi käyttää asiakirjojen kommentointiin. Verkkopalvelu on toistaiseksi ilmainen, mutta muuttuu ilmeisesti myöhemmin maksulliseksi. Toivottavasti hinnoittelu on kohtuullinen, jotta iWork.comia kannattaa käyttää myös satunnaisen dokumenttien jakelijan. Samanlaisen palvelunhan julkaisi viime vuonna myös Adobe. Tosin Acrobat.com -verkkopalvelu on paljon monipuolisempi kokonaisuus.

iWork-ohjelmistot (Pages, Keynote ja Numbers) on nyt käännetty suomenkielisiksi, mikä lisää varmasti suomalaisten mac-käyttäjien mielenkiintoa pakettia kohtaan. Vielä kun seuraavaan käyttöjärjestelmäpäivitykseen (Snow Leopard) saataisiin suomenkielen tekstityökalut, olisi Pages jo melko varteenotettava kilpailija muille tekstinkäsittelyohjelmille.

Muita Pages 09:n pieniä, mutta tarpeellisia uudistuksia:

  • Sisällysluettelon sivunumerot toimivat linkkeinä
  • Uusi dokumentti avautuu nyt keskelle näyttöä
  • Edellisten dokumenttien avaaminen aloitusikkunasta
  • Word-version tallentaminen suoraan tallennusikkunasta
  • Kokoruututila

iWorkin (Pages 09, Keynote 09 ja Numbers 09) hinta on 79€ ja sen voi ladata suoraan verkosta. 30 päivän kokeiluversion voi muuttaa täysversioksi helposti maksamalla Applen verkkokaupassa lisenssimaksun luottokortilla, minkä jälkeen saa ohjelman sarjanumeron sähköpostitse tai suoraan web-sivulta. iWork 09 on hyvä hankinta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *