Apple päivitti tammikuussa tuttuun vuosittaiseen tapaansa iLife -multimedia-ohjelmistonsa. iLife 09 on mukana uusissa mac-tietokoneissa. Vanhempien versioiden käyttäjät voivat päivittää ohjelman 79 euron hintaan:

iPhoto 09

Suurimmat muutokset on tehty digikuvien hallintaohjelma iPhotoon. 09-versio sisältää kaksi uutta tapaa järjestellä omia digikuvia, joita monilla alkaa kertyä kiintolevylle jo melkoisia määriä. Edellisessä versiossa esiteltiin Tapahtumat-toiminto, jolla iPhoto jakoi kuvat automaattisesti tapahtumiin kuvaushetken mukaan. Se oli jo varsin näppärä menetelmä. Uudessa versiossa iPhoto jakaa kuvat lisäksi kasvoihin ja paikkoihin.

Kasvoihin jako perustuu iPhotoon liitettyyn kasvojentunnistus-teknologiaan. Käynnistettäessä 09-versio ensimmäisen kerran, se käy läpi kaikki kirjaston kuvat etsien niistä ihmiskasvoja. Eläimiä iPhoto ei yritäkään tunnistaa. Sen jälkeen käyttäjän on jossain kuvassa kerrottava, kenelle kasvot kuuluvat, jonka jälkeen iPhoto pyytää vahvistamaan tunnistettuja kasvoja. Joidenkin kasvojen osalta iPhoton tunnistus toimii yllättävän hyvin, toiset taas tuottavat enemmän virhetulkintoja. Oman kokemuksen mukaan kannattaa valita ensimmäiseksi kasvoksi, jolle nimi annetaan, mahdollisimman neutraali, edestä otettu kuva. Näin kasvojentunnistus tuottaa nopeammin hyvän lopputuloksen. iPhoto oppii vahvistetuista kasvoista jatkuvasti paremmaksi tunnistajaksi, joten pienellä vaivalla iPhotosta voi kouluttaa kätevän automaattisen digikuvien järjestelijän.

Paikka-ominaisuuden avulla kirjaston kuvia voi tarkastella Googlelta lainatun mainion karttasovelluksen avulla. Kuviin voi itse merkitä kuvanottopaikan tai iPhoto lukee sijainnin kuvan EXIF-tiedoista. Valitettavasti GPS-ominaisuudella varustettuja kameroita on tällä hetkellä vielä markkinoilla erittäin vähän. Nikonilla taitaa olla yksi malli. Lisäksi jotkut kännykkäkamerat (kuten iPhone) lisäävät kuvaan GPS-paikannustiedon. Kuvien paikkamerkitsemistä manuaalisesti helpottaa tosin suuresti se, että kokonaiselle tapahtumalle voi merkitä paikkatiedon.

iPhotosta voi nyt jakaa kuvia Flickr-palveluun ja Facebookiin helposti. iPhotossa määritellään Facebook-tili, jonka jälkeen reunapalkissa olevaan Facebook-albumiin voi raahata kuvia tai poistaa niitä sieltä. iPhoto synkronoi albumin muutokset automaattisesti Facebookiin. Jos Facebookiin julkaisee kuvan, jossa on tunnistettu kasvo ja jonka käyttäjällä on Facebook-tili, ilmoittaa Facebook automaattisesti tälle käyttäjälle uudesta kuvasta. Facebookin käyttäjät voivat lisäksi tunnistaa kuvien kasvoja ja lisätä kuviin henkilöiden nimet, jonka jälkeen ne synkroituvat iPhoto-kirjastoon automaattisesti. Aika näppärää, mutta kuinka tarpeellista… 

iMovie 09

Omien videoiden käsittelyyn tarkoitettu iMovie sisältää myös joukon parannuksia. Edellisen version täysin uudistettu tapa muokata videoita ei saanut aivan varauksetonta suosiota. Niinpä 09-versiossa on panostettu välineisiin, joilla omia videoita voi leikata ja yhdistellä entistä tarkemmin. Lisäksi siihen on lisätty videonvakautus-toiminto, mikä tekee ihmeitä vapisevin käsin kuvatuille otoksille. Hauska pieni yksityiskohta on Indiana Jones -tyyppisen reittikuvauksen lisääminen matkavideoihin.

GarageBand 09

Garagebandin uuden version avulla voi opetella soittamaan instrumentteja tunnettujen muusikoiden (esim. Sting) avustuksella.

iWeb 09

iWebillä onnistuu nyt omien web-sivujen julkaisu mille tahansa ftp-palvelimelle ohjelman ftp-siirtotyökalun avulla. Lisäksi siinä on mukana muutamia uusia laajennuksia kuten iSight-kameran tuki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *