Adobe tarjoaa RIA-sovellusten (Rich Internet Applications) kehittämiseen oma AIR-alustaansa, joka antaa mahdollisuuden tuottaa web-selaimesta riippumattomia ns. työpöytä-sovelluksia. AIR-sovellukset tehdään käyttäen web-kehittäjille tuttuja HTML, Ajax ja Flash/Flex-tekniikoita, joten potentiaalisia sovellusten kehittäjiä on valtavasti. Työvälineinä voi käyttää Dreamweaveriä, Flashiä tai vaikkapa tekstieditoria. Adobe tarjoaa halukkaille myös ilmaista AIR-kehitystyökalua.

Sovellusten kehittäjän kannalta suuri etu on se, että samat AIR-sovellukset toimivat sekä Windowsissa, Macissä että Linuxissa. Lisäksi RIA-sovellusten suurena hyötynä pidetään sitä, että ne eivät ole riippuvaisia web-selaimen rajatusta suoritusympäristöstä, jossa esimerkiksi pääsy ja tallennus käyttäjän tiedostojärjestelmään on estetty. RIA-sovellukset toimivat asennuksen jälkeen aivan samoilla oikeuksilla kuin mikä tahansa muukin tietokoneelle asennettu ohjelma. Niinpä käyttäjän pitääkin RIA-sovelluksia asentaessaan varmistua siitä, että asentaa vain luotettavia sovelluksia tietokoneelleen. Adobella onkin osittain tästä syystä oma markkinapaikkansa, josta voi asentaa testattuja, tunnettujen valmistajien AIR-sovelluksia.

Koska AIR-sovellukset lähinnä täydentävät ja helpottavat jo olemassaolevien web-sovellusten käyttöä, ovat ne käyttäjilleen ilmaisia. Suosittuja AIR-sovelluksia ovat mm. Adobe Media Player, Acrobat.com, Google Analytics sekä TweetDeck Twitter-käyttäjille.

Lisätietoja Adobe Airistä:

 • www.adobe.com/products/air
 • 3 thoughts on “Adobe Air”

  1. Hyvä kirjoitus, aihe on nyt nousussa valtavan verkkobuumin vallatessa maailmaa. Offline-sovellukset ovat aina olleet tarpeellisia ja nyt verkko ja konekohtainen sovellus löytävät toisensa. Peräänkuulutan AIR-kehittäjiä! Missä olette?

  2. Juu, on ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi tuo AIR-ekosysteemi kehittyy. Vaihtoehtoja tosiaan aina tarvitaan.

  3. Ja vielä kun sovellusten kehittäjät saisivat varmuutta niiden toimintaan ja pikanäppäinkomennot käyttöön, niin voitaisiin katsella mitä kaupallisten DTP-sovellusten markkinoilla tapahtuu.

   Mielestäni tällaisten monopolien aikana tietynlainen pakkaa sekoittava toiminta on ihan tervetullutta. Kehitys lakkaa aina silloin, kun pelko siitä, että joku tekee sen paremmin lakkaa.

   Tosin onhan Air Adoben sekin 😉

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.