Adobe Photoshop päivittyi viime syksynä Creative Suite 4:n myötä versionumeroon 11. Uusi Photoshop on aikaisempia versioita tehokkaampi. Se osaa käyttää nyt hyväkseen näytönohjainten prosessoritehoa (GPU), minkä huomaa käytännössä esimerkiksi kuvaa skaalattaessa tai käännettäessä. Lisäksi Photoshopin Windows-versio pystyy 64-bittisenä hyödyntämään tietokoneen suurta työmuistia (>4Gt). Tämä hyöty tosin näkyy vain raskaita kuvatiedostoja käsitellessä.

Varsinaisia uusia ominaisuuksia Photoshop CS4:ssä ei oikeastaan ole, ellei sellaisiksi lasketa 3D-mallien käsittelyyn liittyviä toimintoja. Niitä kuitenkin harva Photoshopin peruskäyttäjä tarvitsee. Adoben ohjelmoijilla onkin ollut aikaa miettiä, miten nykyisiä toimintoja voidaan parantaa ja kuvankäsittelyä helpottaa. Ohjelmassa on paljon pieniä, mutta tarpeellisia parannuksia, kuten esimerkiksi pikamaskin aktivoiminen suoraan valikkokomentona. Avoimet kuvat näkyvät nyt välilehtinä kuvaikkunan yläreunassa, mikä helpottaa kuvien välillä siirtymistä.

Photoshopin mac-versioon on lisätty ns. Application Frame, joka piilottaa tietokoneen työpöydän kuvia käsiteltäessä. Monet mac-käyttäjät ovat tästä ”windows-ominaisuudesta” tuohtuneet, mutta omasta mielestäni sen käyttö selkeyttää kuvankäsittelyä ja tekee käyttöliittymästä rauhallisemman. Se on varmasti mieluinen ominaisuus myös uusille windows-maailmasta siirtyville mac-käyttäjille. Ja voihan Application Framen aina tarvittaessa poistaa käytöstä.

Merkittävin parannus CS4:ssä on kuitenkin tehty kuvakorjausten käsittelyyn. Aikaisemmissakin versioissa voitiin kuvakorjauksia lisätä ns. säätötasoina, jotka antoivat mahdollisuuden muuttaa esimerkiksi valotuksen korjausta jälkikäteen. Monet käyttäjät eivät kuitenkaan niitä muistaneet tai osanneet käyttää. Nyt Photoshopiin on lisätty Säätöpaneeli (Adjustment panel), joka tekee automaattisesti kaikki korjaukset säätötasoina. Säätöpaneelissa on lisäksi valmiita asetuksia erilaisille korjauksille. Tällaisia valmiita asetuksia ei Photoshopissa aikaisemmin ole ollut lainkaan. Kuvakorjausten asetukset on syytä toki yleensä tehdä jokaiselle kuvalle erikseen, mutta aloittelevalle käyttäjälle valmiit asetukset voivat olla hyvä lähtökohta opetella korjaustyökalujen käyttöä.

Säätöpaneelista on apua myös kokeneemmille käyttäjille. Valintareunusten ja tasomaskien säätö on nyt helppo tehdä visuaalisten työkalujen avulla säätöpaneelissa. Lisäksi säätökäyrien (Curves) käyttö kirkkausarvojen määrittelyyn kuvan eri osissa on nyt huomattavasti helpompaa, kun säädön voi tehdä suoraan kuvassa olevan värin päältä. Säätökäyrien suosio valotuksen korjaukseen lisääntyykin varmasti uudessa versiossa.

Adobella on myös mietitty rinnakkaisten työkalujen merkitystä Photoshopin käyttäjille ja niinpä he ovat päätyneet poistamaan ja siirtämään toisiin Creative Suite -ohjelmiin muutamia tärkeitä kuvankäsittelyn toimintoja. Kuvan syväykseen tarkoitettu Extract-työkalu on uudessa CS4-versiossa poistettu ohjelmasta kokonaan. Kohteen erottamiseen taustasta tarjotaan uudessa versiossa työvälineiksi taustanpoisto-työkaluja ja uutta maski-paneelia. Moni käyttäjä on kuitenkin jo ehtinyt toivoa Extract-työkalun palauttamista seuraavaan Photoshop-versioon. Saapa nähdä palaako se uudistettuna työkaluna myöhemmin käyttöön. Jos Erota-toimintoa kovasti CS4-versiossa kaipaa, voi sen itse asentaa asennuslevyltä tai lataamalla sen Adoben web-sivuilta. Webin kuva-gallerioita ja pdf-muotoisia kuvaluetteloita (Pdf Contact Sheet) ei voi myöskään tehdä enää suoraan Photoshopissa vaan ne luodaan nyt Bridge-sovelluksen avulla.

Photoshopin uusimpaan versioon ei kannata päivittää uusien ominaisuuksien toivossa, mutta tehostuneen kuvankäsittelyn ja helpomman kuvakorjailun ansiosta Photoshopin päivittäminen on jopa suositeltavaa.

One thought on “Photoshop CS4”

  1. Samaa mieltä, uusi vaivattomampi työympäristö on ehdottomasti päivittämisen arvoinen, mikäli photoshoppia tarvitsee päivittäin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.