Apple kertoi eilen pienelle joukolle tiedotusvälineiden edustajia ja ohjelmistokehittäjiä iPhonen uudesta ohjelmisto-päivityksestä. Samalla yhtiö julkaisi uuden version iPhonen sovelluskehittäjille tarkoitetusta SDK:sta. Uusi SDK tarjoaa yli tuhat uutta ohjelmointirajapintaa APIa, joiden avulla iPhonen sovelluksista tulee entistä monipuolisempia ja joustavampia sekä kehittäjän että käyttäjän näkökulmasta.

Mielenkiintoisimpia uudistuksia lienee uusi in-app -ominaisuus, joka antaa sovellusten kehittäjille mahdollisuuden myydä lisäosia ja laajennuksia ohjelmiinsa myöhemmin iTunes Storen kautta. Lisäksi esimerkiksi sähköiset lehdet voisivat laskuttaa tilausjaksoista iPhone-sovelluksellaan. iPhone-ekosysteemiä kasvattaa varmasti myös uusi tuki oheislaitteille. Tilaisuudessa demottiin esimerkiksi verenpainemittaria, johon voisi liittää iPhonen sen standardi-liittimen avulla, jolloin iPhonella oleva ohjelma ja verenpainemittari voisivat vaihtaa tietoja ja kommunikoida keskenään. Saman voi tehdä myös Bluetooth-yhteyden avulla. Bluetooth-yhteyttä voi 3.0-versiossa käyttää myös pelien tai muiden sovellusten kommunikointiin lähellä olevien muiden iPhonien tai iPod Touchien kanssa.

iPhonen karttasovellusta voivat jatkossa käyttää myös muut sovellukset hyväkseen ja omia karttoja käyttäen sovelluskehittäjät voivat tehdä iPhonelle myös ohjaavia GPS-sovelluksia hyödyntämällä iPhonen Core Locationia. Vihdoinkin iPhoneen tulee siis käyttökelpoisia navigointisovelluksia. Jokohan Tom Tomkin kehittäisi omansa iPhonelle?

Push-ilmoitukset tulevat vihdoin käyttöön iPhonessa. Niitähän demottiin jo viime vuonna, mutta toteutus on edennyt hitaammin AppStoren valtavan suosion takia. iPhoneen ei näillä näkymin ole tulossa tukea taustaprosesseille, koska se Applen mukaan kuluttaa laitteen akkuja ja tehoja liian paljon. Applen rakentama pilvi-järjestelmä sovellusohjelmien lähettämille ilmoituksille hoitaa kuulemma saman asian paljon pienemmällä virrankulutuksella. Hyvä niin, kunhan ”pilvi” sitten käytännössä toimii varmemmin kuin Mobile-Me-pilvi vuosi sitten.

Tilaisuudessa kerrottiin myös muutamasta uudesta käyttäjille suunnatusta ominaisuudesta. iPhoneen tulee vihdoin copy&paste-toiminto, jonka toiminta näytti esittelyn perusteella helpolta ja kätevältä. Tekstiä ja kuvia voi kopioida kaikkien sovellusten kesken. MMS-multimediaviestejä voi lähettää ja vastaanottaa uudella ohjelmistopäivityksellä. Tosin videoiden liittämisestä multimediaviesteihin ei puhuttu tilaisuudessa mitään. Kerrotaankohan siitä vasta sitten, kun/jos uuteen iPhoneen lisätään videokuvaus-ominaisuus. Multimediaviestien tuen lisääminen iPhoneen on hyvä asia, tosin aika harva MMS-viestejä lähettelee. Scott Forstallin esittelemä VoiceMemo-sovellus sitä vastoin on varmasti käyttökelpoinen. Sen avulla voi nauhoittaa itselleen muistioita, ostoslistoja, luentoja yms.

iPhone 3.0:aan on lisätty Mac OS X:stä tuttu järjestelmänlaajuinen hakutoiminto. IPhonessakin sitä kutsutaan Spotlight-hauksi. Lisäksi kaikkia sovelluksia voi nyt käyttää myös vaakatasossa, jolloin iPhonen näppärälle software-näppäimistölle jää enemmän tilaa. iPhonen kalenteri-sovellus osaa seuraavassa versiossa käyttää myös CalDav-kalentereita ja tilauksia, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Googlen kalenterin käyttö on jatkossa mahdollista iPhonen kalenterisovelluksen kautta.

*****

iPhone OS 3.0 on täynnä mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia, mikä tekee iPhonesta varmasti entistä kovemman kilpailijan älypuhelinmarkkinoilla. Uudet, entistä monipuolisemmat ominaisuudet yhdistettynä iPhonen helppokäyttöisyyteen on varmasti hankala yhtälö monelle kilpailijalle.

iPhone OS 3.0 tulee jakeluun ensi kesänä. Se on ilmainen päivitys iPhone-käyttäjille, iPod Touchin omistajat joutuvat maksamaan päivityksestä 10 €. Toivottavasti kuulemme pian myös uudesta iPhonesta, joskin nyt julkaistut OS-ominaisuudet eivät edellytä uutta puhelinta, vaan toimivat myös nykyisillä iPhone 3G -laitteilla.

Apple Previews Developer Beta of iPhone OS 3.0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.