Linux-jakelu Ubuntusta julkaistiin viime viikolla uusi versio 9.04 – nimeltään Jaunty Jackalope (hilpeä sarvijänis). Ubuntun versioiden nimeämiskäytännöt ovat varsin hauskoja. Edellisen viime lokakuussa julkaistun Ubuntun nimi oli Intrepid Ibex (urhea vuorikauris). Ubuntusta julkaistaan säännöllisesti puolen vuoden välein uusi versio.

Päivitys 9.04:ään sujui Ubuntun omalla päivitystyökalulla tällä kerralla mainiosti. Edellinen päivityskerta (5.04 -> 5.10) toi mukanaan tukun ongelmia, joiden takia Linuxin käyttö jäi muutaman vuoden ajan vähemmälle. Nyt vahingosta viisastuneena yritin pitää Ubuntu-asennuksen mahdollisimman puhtaana eli vältin ulkopuolisten pakettien käyttöä. Ubuntun mukana tulevista ohjelmalähteistäkin löytyy ihan mukavasti hyöty- ja viihdeohjelmia.

Ubuntu 9.04 ei ole sinällään kovin merkittävä päivitys. Järjestelmän ulkoasua on taas hiottu tyylikkäämmäksi: Sisäänkirjautumisruutua on ehostettu ja järjestelmän ruudulla näkyvät ilmoitukset (esim. wlan-kirjautuminen) ovat nekin aikaisempaa selkeämpiä. Ohjelmistoihin on lisätty Brasero levynkirjoitus-ohjelmisto, jonka avulla voi polttaa monenlaisia CD/DVD-romppuja. Suurin hyöty käyttäjälle lienee kuitenkin siitä, että OpenOfficen uusin versio 3.0 on nyt osa virallista jakelua. Sen puuttuminen viime syksyn 8.10-versiosta olikin aika kummallista. Olihan OO 3.0 kuitenkin julkaistu jo aikaisemmin syksyllä. Pieni, mutta näkyvä muutos 9.04:ssä on myös se, että järjestelmä käynnistyy nyt selvästi aikaisempaa nopeammin.

Lisätietoja Ubuntusta löydät Ubuntu-Suomen sivuilta. Ubuntulla on myös asiallinen suomenkielinen keskustelufoorumi, josta saa tarvittaessa apua mm. asennusongelmiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.