Apple julkaisi uusimman version Mac OS X -käyttöjärjestelmästä kuukauden etuajassa alkuperäisestä aikataulusta. Liekö lähestyvä Windows 7 -julkaisu vaikuttanut Applen kiireeseen. Snow Leopardia tosin ei ole kiireellä kasattu. Apple on hionut ja työstänyt lumileopardia kaksi vuotta.

Snow Leopard eli 10.6. on tavallaan käyttöjärjestelmän päivitysversio. Sen hintakin (29€) viestii siitä, että Apple toivoo mahdollisimman monen päivittävän käyttöjärjestelmänsä ajan tasalle. Snow Leopard ei tarjoa peruskäyttäjälle mitään näkyvää uutta ja mullistavaa. Työpöytä ja muu ulkoasu näyttävät lähes samoilta kuin edellisessä versiossa. Snow Leopardissa on kuitenkin mukana tulevaisuuden sovelluskehityksen kannalta tärkeää teknologiaa, mm. 64-bittisyys, tuki useille prosessoreille sekä kyky hyödyntää näytönohjainta sovellusten suorittamisessa. Yrityskäyttäjiä ajatellen siihen on lisätty myös tuki Microsoft Exchange -sähköpostin ja kalenterien käyttöön.

Snow Leopard asentui kivuttomasti puolessa tunnissa iMacille, jossa oli aikaisemmin Leopard. Asennuksen pitäisi viedä vähemmän kovalevytilaa, mutta sitä en tullut tarkistaneeksi. Harvalla käyttäjällähän kovalevy koskaan täyttyy. Snow Leopard lataa tarvittavia tulostinajureita automaattisesti verkosta, joten turhia ajureita ei tarvitse koneelleen asentaa. Hyvä!

Yhteensopivuusongelmia ei ole ilmennyt muiden ohjelmistojen kuin Adoben Acrobatin kanssa. Acrobat 9 -versiosta ei voi enää tulostaa PDF:ää Print-toiminnolla suoraan Acrobat Distillerille vaan pitää käyttää tulostusikkunan ”Save as Adobe PDF”-valintaa. Ja tietenkään tämäkään ei toimi… Adobe on tosin tietoinen ongelmasta ja korjaus on luvassa toivottavasti piankin. On se vaan niin kummallista, että Adobella ei panosteta riittävästi mac-alustan tukemiseen, vaikka juuri heidän ohjelmistonsa käyttäjistä suurella osalla on Mac OS X käytössä.

Teknisten parannusten lisäksi käyttäjäkokemusta on hiottu Applelle tyypilliseen tapaan täydellisemmäksi. Kätevän Exposé-toiminnon, jolla esitetään kaikki avoimet ikkunat pienennettynä näytölle, voi nyt kohdistaa erikseen sovellusohjelmille pitämällä hiiren näppäintä painettuna dockissa ohjelmakuvakkeen päällä:

Pitkään toivomaani suomen kielen oikolukua ei Snow Leopardkaan sisällä. Applella on nähtävästi panostettu kielituessa aasialaisiin kieliin, mikä on tietysti ymmärrettävää ottaen huomioon suomen kielen marginaaliaseman. Mutta jospa sen saisi seuraavaan versioon, vaikkapa valinnaisena asennuskohteena…

4 thoughts on “Snow Leopard”

 1. No niin kevyeltä se korjaus vaikuttikin, ettei se kovin pitkään auttanut. Eli edelleen Adoben Acrobat 9 on viallinen tuote. Jos CS 5:n julkaisu olisi lähempänä, niin Adobe varmaankin ilmoittaisi korjaavansa asian seuraavassa maksullisessa päivityksessä. Nyt sen on pakko korjata virhe ilmaispäivityksellä.

 2. Save as Adobe PDF -ongelma poistui korjaamalla oikeudet Snow Leopardissa. Vähän köykäiseltä ja oudolta tuo korjaus tosin vaikuttaa… Toivottavasti Adobe julkaisee Acrobat 9:lle virallisenkin korjauksen, joka tekee PDF-printtauksesta luotettavaa.

 3. Moro!

  Mulla on asennettuna sekä CS3 että CS4 ja kun tuossa juuri kokeilin CS3 Photoshopia, niin kyllä se ainakin näytti toimivan ihan ongelmitta. En tiedä sitten, tulisiko ongelmat esille vasta todellisessa työkäytössä. Mä olen ymmärtänyt, että Adobe ei vaan enää virallisesti tue CS3:a Snow Leopardissa eli jos joitain yhteensopivuusongelmia ilmenee, niin eivät niitä korjaa. Aika lyhytkestoiseksi on mennyt valmistajien tuki tuotteilleen…

  Tuossa sun linkissä näyttää olevan samanlaisia kokemuksia.

 4. Kiitos Antti jälleen asiallisesta arvostelusta.

  Vaihto tähän on varmaan kohta edessä uuden koneen myötä.

  Tuli vaan mieleen kysyä, että pitääkö se millään paikkaansa, kun eräs tuttava valitteli, ettei CS3 toimisi Snow Leopardin kanssa? Jotain aiheesta oli täälläkin: http://bit.ly/vMjDE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.