Canonical julkaisi eilen säännönmukaiseen tapaansa päivityksen Ubuntu-linux -käyttöjärjestelmälleen. Vuosittainen lokakuun päivitys on saanut nimen Karmic Koala ja sen kehutaan nopeuttavan järjestelmän käynnistystä. Järjestelmän tehostamisen ja korjausten lisäksi se tarjoaa integroinnin Ubuntu One -pilvipalveluun, jolla useita Ubuntu-järjestelmiä voi synkronoida ja jonka avulla käyttäjät voivat siirtää tiedostoja tietokoneiden välillä. Myös ilmaisen linux-ohjelmistotarjonnan luvataan olevan nyt entistä paremmin esillä uuden Ubuntu Software Center -toiminnon avulla.

Ubuntun päivitys sujui tällä kerralla aivan yhtä hitaasti kuin viimeksi. Jätin koneen päivittymään yöksi ja vielä aamullakaan ei kaikki ollut valmista. Tosin yön aikana päivitys oli jostain syystä keskeytynyt. Pienoinen yllätys oli se, miten helposti keskeytynyttä päivitystä pystyi jatkamaan tai halutessaan palauttamaan edellisen järjestelmän. Ubuntun julkaisupäivinä palvelimet ovat näköjään niin tukkoisia, että ensi keväänä lienee syytä tehdä päivitys hieman jälkijunassa.

Sinänsä 9.10-päivityksen olisi voinut jättää tekemättäkin. Käynnistys on mielestäni aivan yhtä hidas tai nopea kuin ennenkin. Login-ruutu oli edellisessä versiossa tyylikkäämpi ja selkeämpi. Ubuntu One -palvelun integrointia järjestelmään en ole missään huomannut. Tiedostoja ei esimerkiksi voi tallentaa suoraan Ubuntu Oneen OpenOffice Writerista. Ubuntu Software Centerkin on vain uusi tapa järjestellä ohjelmat valintaikkunassa, eikä siitä ole käyttäjälle mitään iloa edelliseen versioon verrattuna. Ja kaiken kukkuraksi lyhyen käytön aikana on jo tullut esiin useita bugeja, mutta nehän kyllä korjaantuvat ajan myötä.

Aina ei kannattaisi päivittää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *