Internet muuttaa monia asioita. Enpä olisi uskonut joitakin vuosikymmeniä sitten ostavani joskus kaiken musiikin lankoja pitkin suoraan kotiin. Tai katsovani televisiota jostain muusta kuin televisiosta. Nyt jopa painettu tekstikin kokee Internet-murroksen. Perinteisen kirjan käyttöliittymä on niin napakka ja kätevä, että sitä on vielä vaikea korvata nollilla ja ykkösillä. Toisin on päivittäin ilmestyvien sanomalehtien kertakäyttötekstillä, jonka pitäisi olla mahdollisimman tuoretta kulutustavaraa. Nykyinen järjestelmä, jossa edellisenä päivänä kirjoitetaan seuraavan päivän uutiset, on saanut Internetistä todellisen haastajan.

Minun sanomalehteni on sellainen, joka tarjoaa jatkuvasti päivittyviä uutisia ja käyttää tekstin lisäksi ääntä ja videokuvaa. Minun sanomalehteäni ei tarvitse kenenkään kantaa postilaatikkooni, josta joudun sen ennen aamukahvia 20 asteen pakkasessa hakemaan. Minun sanomalehteni on sellainen, jota ei tarvitse lukemisen jälkeen jälleen kuljettaa uudelleenkäyttöön. Sen pitää olla myös luettavissa kaikkialla: tietokoneella, matkapuhelimella ja muilla päätelaitteilla. Ja ennen kaikkea: Se on tämän päivän lehti, tämän hetken lehti. Ei eilispäivän uutiskertaus.

Saksalainen Axel Springer -mediakonserni on lähtenyt rohkeasti kehittämään maksullista sanomalehti-konseptia Applen iPhone -puhelimelle. Die Welt -sanomalehdestä on kehitetty täysin oma iPhone-sovelluksensa, joka tarjoaa ajantaisia uutisia ja sanomalehtiartikkeleita käyttäjälle sopivassa muodossa. Welt-app -palveluun kuuluu myös Die Welt-sanomalehdestä tiivistetty Welt-Kompakt pdf-lehti, jota on helppo lukea iPhonella. Suomalaistenkin lehtien suosimaa tapaa, jossa perinteinen paperisanomalehti muunnetaan sellaisenaan sähköiseksi lehdeksi, vaivaa se ongelma, että uuden välineen ominaisuuksia ja rajoitteita ei huomioida lainkaan – tarjotaan vain samaa vanhaa pakettia uusilla kuorilla.

Welt-app on ollut muutaman kuukauden kokeiluajan ilmainen, mutta sen jälkeen sen käytöstä peritään kuukausimaksu. Hinta on suomalaisten sanomalehtien meheviin vuositilausmaksuihin verrattuna kuitenkin pieni: 4,99€ lehti+pdf ja 2,99€ pelkkä lehti ilman pdf-versiota.

Jos Apple julkaisee ensi viikolla odotetun Tablet-medialaitteensa, on se varmasti luonnollinen kanava myös sähköisille lehdille. Hiukan iPhonea suurempi näyttö olisi kyllä mukavampi aamukahvipöydässä…

Toivottavasti myös Suomessa ollaan valmiita rikkomaan vanhoja ajatusmalleja ja aletaan tarjota lukijan näkökulmasta suunniteltuja vaihtoehtoja niille, jotka eivät enää halua lukea uutisiaan paperilta. Alma-media ja Sanoma voisivat vaikkapa lähteä opintomatkalle Saksaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *