OpenOffice.orgin muuttuminen LibreOfficeksi herättää jälleen aiheellisen kysymyksen siitä, mikä on avoimen lähdekoodin perimmäinen merkitys ja tavoite. OpenOffice.org-yhteisö halusi eroon kaupallisen toimijan – Oraclen – määräysvallasta ja perusti uuden LibreOffice-projektin jatkamaan ilmaisen toimisto-ohjelmisto OpenOfficen kehitystyötä ilman minkäänlaisia kahleita.

Ajateltiinkohan muutoksessa lainkaan sitä, miltä tavallisesta käyttäjästä tuntuu, että ohjelmiston nimi muuttuu yhtäkkiä OpenOfficesta LibreOfficeksi? Avoimessa lähdekoodissa ei kuitenkaan ilmeisesti tarvitse ajatella loppukäyttäjiä. Kehitystyötä ei palkita rahallisesti, joten on aivan sama, mitä ohjelmiston käyttäjä ajattelee. Tärkeintä on ohjelmiston kehittäjien oma vapauden tunne. Juuri tässä tuleekin esille keskeinen ero kaupallisen ja ilmaisen välillä. Kaupallisen toimijan on pakko peilata ratkaisujaan myös asiakkaan -loppukäyttäjän- näkökulmasta, muutoin yrityksen menestys jää lyhytaikaiseksi.

Eläköön kaupalliset ohjelmisto-projektit!

One thought on “Kuinka vapaa on vapaata?”

  1. Aika ymmärrettävä kannanotto. Kehittäjät ovat selvästi määräävämmässä asemassa avoimien ja vapaiden ohjelmistojen parissa kuin suljettujen kaupallisten ohjelmistojen ketjuissa. Loppukäyttäjän vapaus on ottaa tai jättää.

    Esim. nimikysymyksestä LibreOfficen tapauksessa ei järjestetty kilpailua, äänestystä tms. loppukäyttäjille. Ja monelle loppukäyttäjällekin aiheuttaa pientä lisävaivaa, jos ohjelmiston nimi muuttuu. Ilmeisesti vielä suurempi vaiva aiheutuu nimeen sitoutuneille palveluyrittäjille.

    Tämänhetkisen käsitykseni mukaan kuitenkin LibreOffice on oma haaransa ja OpenOffice.org jatkaa eloaan, ehkä vähän hitaammassa tahdissa, mutta Oraclen huomassa edelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *