Google on alkanut tarjoilla Android- älypuhelinten käyttöjärjestelmänsä uutta versiota 2.3. Android-ympäristön avoimuuden ja pirstaloituneisuuden takia eri puhelinten käyttäjät saavat päivityksen eri aikoina. Joissain Googlen omissa Nexus-puhelimissa Gingerbreadia päästään jo kokeilemaan, mutta esimerkiksi HTC on luvannut päivityksen Desire ja Desire HD -malleihinsa vasta kesäkuuhun mennessä.

Tosin eipä sillä nyt niin kiire ole, koska mitään erityisen merkittävää uutuutta ei päivitys sisällä. Se muuttaa hieman Androidin ulkoasua tehden siitä selkeämmän ja parantaa virranhallintaa ja moniajon suoritusta. Nykyisin käyttäjän on aika vaikea tietää, mitä prosesseja puhelin suorittaa taustalla. Uudessa versiossa turhat sovellukset on helpompi tunnistaa ja sulkea. Tekstin kirjoittamisen pitäisi olla 2.3:ssa helpompaa virtuaaliseen näppäimistöön tehtyjen muutosten jälkeen – näppäimet ovat herkempiä ja parantavat vastetta erityisesti kirjoitettaessa nopeasti. HTC:n puhelinmalleissa tekstin kopiointi on jo ollut mahdollista samalla tavalla kuin Android 2.3 sen nyt tekee. HTC:n Sense laajentaa Androidin ominaisuuksia niin paljon, että HTC:n viimeaikainen menestys pohjautuu varmasti osittain siihen.

Gingerbreadin myötä Android-järjestelmä osaa hyödyntää myös NFC-lähiyhteystekniikkaa (Near Field Communication), jos puhelimen laitteisto siihen kykenee. NFC:stä tullaan varmasti kuulemaan tänä vuonna paljon lisää. Olisihan se kätevää maksaa esimerkiksi pysäköinti kännykällä.

Merkittävin uusi ominaisuus, josta on ihan käytännön hyötyäkin, on Download Manager, jonka avulla nettisivuilta tai sähköpostista ladattuja tiedostoja voi hallita. Nykyisellään esimerkiksi web-selaimen lataamat pdf:t häviävät jonnekin puhelimen sisuksiin, eikä niitä ole helppo poistaa tai avata myöhemmin. Tiedostonhallintaa Androidissa voisi muutenkin parantaa, ettei sitä varten tarvitsisi ladata puhelimeen erillisiä apuohjelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.