Asentelinpa ajankuluksi Ubuntusta uusimman 10.10 -version (Maverick Meerkat), joka on viime syksyn ns. välipäivitys. Linux ja avoin lähdekoodi eivät ole enää viime aikoina olleet samalla tavalla esillä kuin vielä muutama vuosi sitten. Käyttäjämäärät ovat todennäköisesti edelleen hyvin pieniä. Ja onpahan maailmalta kuulunut uutisia organisaatioista, jotka ovat siirtyneet Linuxista takaisin Windowsin pariin. Viime syksynä Saksan Ulkoministeriössä päädyttiin lopettamaan Linux-kokeilut työpisteiden käyttöjärjestelmänä – osittain siitä syystä, että työntekijät eivät halunneet käyttää Linuxia. Tiedostojen yhteensopivuus tuotti myös hankaluuksia. Tietotekniikka on ennen kaikkea työväline, jonka käytössä lähtökohtana pitää olla, kuinka helposti ja järkevästi halutut tavoitteet ja työsuoritukset voidaan saavuttaa. Ideologiset halut ja päämäärät eivät saa vaikuttaa välinehankintoihin. Linuxin ja avoimen lähdekoodin pitää mukautua ja kyetä vastaamaan tietotekniikan käyttäjien ja nykypäivän toimintaympäristön vaatimuksiin. Ei päinvastoin.

Ubuntu 10.10 sisältää hyvin vähän käyttäjälle näkyviä muutoksia. Pikkuläppäreiden käyttäjille siinä on nyt uusi Unity-käyttöliittymä, jonka pitäisi tukea myös kosketusnäytöllisiä laitteita. Pilvipalvelu Ubuntu One laajenee sisältämään myös musiikkikaupan ja uusia maksullisia tapoja käyttää verkkotallennustilaa myös älypuhelimilla kuten iPhonella. Ubuntun ”sovelluskauppa” pyrkii uudessa versiossa tarjoamaan nyt myös maksullisia sovelluksia. Näin pyritään houkuttelemaan ohjelmoijia tuottamaan sovelluksistaan versioita myös Linuxille. Se olisikin hyvin tärkeää, koska sovellustarjonta näyttää olevan pääpiirteissään aivan sama kuin vuosi sitten. Oman työn jakaminen ilmaiseksi ei näytä innostavan riittävän monia ohjelmistonkehittäjiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *