Nokia toi helmikuun alussa myös Suomen markkinoille ensimmäisen Windows-puhelimensa. Lumia 800 on ensikokemusten perusteella erittäin hyvä älypuhelin, joka toivottavasti löytää käyttäjiä alan kovassa kilpailussa.

Applen iPhone on ollut ja on yhä edelleen älypuhelinmarkkinan suunnannäyttäjä. Android oli aikoinaan iPhonen suora kopio, mikä sai Steve Jobsinkin raivoihinsa. Microsoftilla sen sijaan on tällä kerralla ymmärretty olla kopioimatta suoraan kilpailijoiden menestystuotteita ja päädytty uudenlaiseen tapaan käyttää älypuhelinta. Windows Phone on raikkaalla tavalla erilainen kuin iPhone tai Android, mutta luonnollisesti siihen on poimittu molemmista kilpailevista alustoista joitakin parhaita puolia.

Lumian käyttökokemus on ollut hämmentävän positiivinen. Puhelimessa on kiinnitetty todella paljon huomiota pieniin yksityiskohtiin, joista huomaa Nokian ja Microsoftin pelaavan korkeilla panoksilla. Nokiahan on ilmoittanut, että sen on pakko onnistua Windows Phonella, suunnitelmaa B ei ole olemassa. Ja mikä ettei onnistuisi, kunhan markkinointiin vaan panostetaan riittävästi ja saadaan myös sovelluskehittäjät mukaan. Tuote sinällään on hyvä ja mielenkiintoinen.

Käyttöliittymä – tai jos nyt sellaisesta voi puhelimen yhteydessä puhua – perustuu Windows Phonessa tiiliin, joita käyttäjä voi lisätä aloitusnäkymään. Osa tiilistä on ns. live-tiiliä, jotka näyttävät käyttäjälle sisältöä, esimerkiksi uutisotsikoita tai lukemattomien viestien määrän. Henkilöistä voi myös tehdä tiiliä, jolloin yhteydenpito eri tavoilla on helppoa. Lumiassa on HTC:n Android-puhelimien tapaan integroitu sosiaalinen media Ihmiset-sovellukseen, joka kokoaa eri palveluista tilapäivitykset yhteen paikkaan. Windows Phonessa tämä on kuitenkin toteutettu tyylikkäämmin ja paremmin kuin muissa puhelimissa.

Jotkut ovat kritisoineet sitä, ettei Lumiaa ja Windows Phonea voi muokata ja räätälöidä samalla tavalla kuin esimerkiksi Android-puhelimia. Se on tietysti totta, mutta itseäni miellyttää juuri käytön selkeys ja helppous iPhonen tapaan. Kun avaat valikon Lumiassa, et saa eteesi kymmeniä eri vaihtoehtoja, mutta kuitenkin ne keskeisimmät ja tärkeimmät toiminnot, joita puhelimesta haluaa ja pitää löytää.

Sovelluksia ei Windows Phonelle ole vielä yhtä paljon kuin iOS:lle tai Androidille, mutta tilanne tulee toivottavasti muuttumaan. Perussovellukset (mm. Facebook, Twitter, Evernote sekä muutamia suomalaisia sanomalehtiä) löytyvät jo nyt. Samoin pelitarjonta on melko laaja. Sovellusten lataaminen ja asentaminen sujuvat mallikkaasti Windows Phone Marketplacesta. Toivottavasti Microsoft pitää julkaisukynnyksen korkeampana kuin Googlen vastaava sovelluskauppa, joka on jo täynnä roskaa. Sovelluskaupat kilpailevat mielellään puhelimiin tarjolla olevien sovellusten määrällä, mikä näkyy valitettavasti myös laadussa.

Lumian ja Windows Phonen menestyksen ratkaissee se, kuinka nopeasti uusimpia ja suosituimpia sovelluksia aletaan tarjota myös tälle alustalle. Applen App Store on sovelluskaupassa valovuosia muita edellä ja se vaikuttaa jo merkittävästi iPhonen tämänhetkiseen suosioon. Tilanne on vähän sama kuin oli Macintoshin ja Windowsin välillä 90-luvun alkupuolella. Tärkeitä sovelluksia ei ollut tarjolla Applen Macintoshiin ja sen takia monet päätyivät hankkimaan Windows-tietokoneen. Tuosta suosta voi olla vaikea nousta. Microsoft voi tosin tarjota sovellusten kehittäjille suoraa rahallista tukea kehitystyöhön, mikä lienee ollut syynä myös siihen, että Lumian julkaisun aikoihin Windows Phonelle ilmestyi niin monia suomalaisia sovelluksia.

Musiikki on sekä Lumian heikkous että vahvuus. Käyttäjää voi aluksi hämmentää se, että puhelimessa on tarjolla sekä Nokia-Musiikki että Zune-musiikki. Nokian oma musiikkisovellus tarjoaa mielenkiintoisen Mix Radion, jolla voi kuunnella erilaisia valmiita soittolistoja. Käyttäjä voi jopa luoda itse omia soittolistoja oman mieliartistin avulla. Puhelin valitsee automaattisesti samantyylistä musiikkia kuunneltavaksi. Nokia-Musiiikki näyttää myös sijaintiin perustuen artistien keikkoja lähistöltä. Jos haluaa ostaa mp3-musiikkia puhelimeen voi sen tehdä joko Nokian musiikkikaupassa suoraan puhelimella tai Microsoftin Zune musiikkikaupassa tietokoneella. Jatkossa olisi ehkä parempi, että musiikin toisto ja hallinta tapahtuisi yhdessä ja samassa paikassa.

Puhelimen mukana tulevia kuulokkeita on moitittu yleisesti, eikä syyttä. En tiedä, johtuuko se itse laitteesta vai kuulokkeista, mutta Lumia toistaa musiikkia luvattoman kehnosti. Matalat äänet loistavat poissaolollaan ja musiikin kuuntelu on tuskallista. Tässä asiassa iPhone pesee Lumian mennen tullen.

Valo- ja videokuvaus ovat Lumiassa hyvää perustasoa. Lumiassa on kahdeksan megapikselin kamera, jolla ottaa ihan kelpoja kuvia. Kuvan tarkkuus on samanlainen koko kuva-alueella, eikä siten kuin monissa muissa kännykameroissa, joissa kuvan reuna-alueet ovat heikompia. Kameran toimintaa voi säätää monin tavoin ja siinä on valmiit asetukset mm. makrokuvaukseen. Kuvat voi helposti jakaa sähköpostilla tai Facebookissa. Mukava ominaisuus on se, että sähköpostitse lähetettävät kuvat pienennetään automaattisesti sopivaan kokoon. Kuvan laatu pysyy silti riittävän hyvänä. Kuvat voi valita myös tallennettavaksi automaattisesti Microsoftin Sky Drive -pilvipalveluun. Pilveen menevät kuvat pienennetään valmiiksi, joten lataus ei tuota tuskaa myöskään 3G-nopeuksilla. Täysversion kuvasta voi tallentaa erillisellä Sky Drive -sovelluksella tai siirtämällä kuvat tietokoneelle Zune-ohjelmaan.

Lumia 800:lle ja tuleville Nokian Windows-puhelimille toivoo mielellään menestystä ja parempaa tulevaisuutta myös tämänviikkoisten ikävien irtisanomisuutisten valossa. Tosin myönnettävähän se on, että Lumia tuntuu ensisijaisesti Microsoft-puhelimelta käyttöjärjestelmänsä takia. Nokian vahva osaaminen laadukkaiden puhelinten valmistajana saattaa kuitenkin olla se ratkaiseva yhdistävä tekijä, joka nostaa Windows Phonen Androidin ja iPhonen rinnalle kolmanneksi vahvaksi älypuhelinten järjestelmäksi. Tästä hyötyisivät ennen kaikkea puhelinten käyttäjät – ja toivottavasti myös Oy Suomi Ab siinä sivussa.

One thought on “Nokia Lumia 800”

  1. Niin kauan kun videot ei näy Areenalla, Katsomossa tai Ruudulla ei Lumialla ole mitään menestymisen mahdollisuuksia ainakaan Suomessa.
    Jos ongelma on maailmanlaajuinen niin hukka perii nopeasti!
    Nyt Nokian on autettava nopeasti MS:ää tai palveluntuottajia ratkaisemaan ongelma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *