Microsoft julkaisi tulevasta käyttöjärjestelmään kuluttajille suunnatun Consumer Preview -esiversion helmikuun lopussa. Windows 8 on tarkoitus saada markkinoille ensi syksynä – sopivasti ennen joulumyyntiä. Itseäni eivät nämä ennakkoversiot ole koskaan erityisemmin kiinnostaneet. Niiden toiminnallisuushan on raakileina vielä kyseenalaista ja monet asiat voivat muuttua ennen tuotteen valmistumista. Windows Phone 7.5:n sujuvuus ja tyylikkyys saivat minut kuitenkin asentamaan uuden Windowsin tietokoneelle. Josko Microsoft olisikin tekemässä jotain ennennäkemätöntä ja onnistunut luomaan käyttöympäristön, joka toimii luonnikkaasti sekä tietokoneissa, tableteissa että älypuhelimissa? – Ei sittenkään.

Windows 8 on kyllä tyylikäs, mutta sivuttaisvierityksen idean tuominen työpöydälle ei mielestäni ole hyvä ajatus. Tableteissa Windows 8 sen sijaan on varmasti omimmillaan. Windows 8 sisältää tavallaan kaksi eri käyttöliittymää: Metron ja perinteisen työpöydän. Metro on Microsoftin vastaus Apple iOS- ja Andoid -järjestelmille, jotka ovat Post PC -aikakauden uusia jättiläisiä ja jotka koollaan houkuttelevat sekä kehittäjiä että käyttäjiä. Microsoft onkin yllättäen joutumassa altavastaajan asemaan, jossa se huomaa sen välineen, johon sen menestys on perustunut, hiipuvan ja siirtyvän tuotteen elinkaarella kohti kypsää ikää ellei jopa peräti taantumavaiheeseen. Viimeaikaiset uutiset jopa yritysten mielenkiinnosta iPadiin ja muihin tablet-laitteisiin voi olla merkki siitä, että PC-valmistajille koittavat surkeat ajat.

Metro lainaa paljon Windows Phonesta ja sen suunnittelussa yksinkertaisuus ja helppous ovat olleet johtotähtiä. Lyhyen kokeilun perusteella on vaikea vielä arvioida, helpottuuko tietokoneen käyttö sen avulla olennaisesti vai käykö kenties päinvastoin. Monelle rutinoituneelle käyttäjälle Windows 8 on aluksi varmasti suuri järkytys, etenkin kun siitä puuttuu Käynnistä-valikko kokonaan! Ilman ohjekirjaa tai opastusta uutta käyttöliittymää ei nopeasti pysty omaksumaan. Monet asiat on piilotettu ns. eleiden taakse, eikä niiden olemassaolosta näy ruudulla mitään merkkejä. Järjestelmän sammuttaminenkin on tehty pykälän hankalammaksi kuin ennen.

Vanhat sovellukset toimivat Windows 8:ssa samaan tapaan kuin aiemmissa versioissa ns. työpöytäsovelluksina ja taaksepäin yhteensopivuus on hyvä. Internet Explorer päivittyy 10-versioon, joka toimii sekä metro-sovelluksena että työpöytä-versiona. Metro-versiossa ei ole käytössä enää mitään ns. plug-in -ohjelmia, joten se ei tue myöskään flash-sisältöjä. Jos Flash-sivuja haluaa käyttää Windows kasissa, pitää IE:stä käynnistää työpöytä-versio. Tämä tietää kuoliniskua Flashin käytölle web-sivuilla. Moderneilla web-sivuilla Flash onkin jo korvattu HTML5-toteutuksilla, jotka toimivat kaikissa nykyaikaisissa  web-selaimissa ja päätelaitteissa. Internet Explorer 10 tukee hyvin HTML5-sisältöjä.

Vinkki! Ensi syksyn kurssitarjonnassa on kattava HTML5 & CSS3 -kurssikokonaisuus.

Microsoft lanseeraa syksyllä Windows 8:n esittelyn yhteydessä myös oman sovelluskauppansa Metron käyttäjille, josta voi Applen App Storen tapaan ladata omalle koneelleen ilmaisia ja maksullisia pikkuohjelmia. Consumer Previewlle on ladattavissa ilmaiseksi kaikki tällä hetkellä tarjolla olevat sovellukset, mutta ne vaikuttavat hyvin hätäisesti kokoon kyhätyiltä. Jos niiden laatu on samaa tasoa lopullisessa sovelluskaupassa kuin tässä kokeiluversiossa, niin toivottavasti niistä on suurin osa ilmaisia…

Keskeneräistä työtä ei saisi arvostella tai tuomita, mutta epäilenpä Microsoftin haukanneen nyt hiukan liian suuren palan ja tavoittelevan liian kunnianhimoisesti täysin uutta eri ympäristöihin sovitettua käyttäjäkokemusta. Jos liikkeelle lähdettäisiin aivan tyhjältä pöydältä, tuo saattaisi toimiakin, mutta Microsoftin olisi syytä muistaa, että sillä on satojen miljoonien käyttäjien taakka harteillaan. Iso laiva kääntyy hitaasti.

Ja vaikka kyse onkin demo-versiosta, niin luulenpa, ettei Microsoft enää kovin suuria muutoksia tulevaan käyttöjärjestelmäänsä ehdi tekemään. Niinpä ensi syksy sitten näyttää, miten innokkaasti se otetaan vastaan. Oma veikkaukseni on, että yrityksissä ei siirrytä siihen vauhdilla vaan käytetään mieluummin Windows seiskaa, joka oli ja on edelleen hyvä tuote. Kotikäyttäjät sen sijaan pääsevät pian nauttimaan uuden Windowsin opettelusta (toivottavasti hiukset eivät kovasti harvene) ja tabletin ostajilla on itsestään selvän iPadin valinnan lisäksi toinenkin vaihtoehto, jota ehkä voisi harkita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *