Microsoft julkisti aiemmin tällä viikolla ennakkotietoja tulevasta Windows Phone 8 älypuhelinten käyttöjärjestelmästään. Uutta versiota onkin odotettu jo pitkään ja sen odotetaan myös pitkälti osoittavan suuntaa Windows Phonen menestykselle Applen iOS:n ja Androidin rinnalla kolmantena merkittävänä älypuhelinalustana. Microsoft esitteli tässä vaiheessa erityisesti sovelluskehittäjille ja yrityksille suunniteltuja parannuksia järjestelmäänsä. Myös loppukäyttäjille on luvassa myöhemmin uusia ominaisuuksia, joista saatiin esimakua uuden aloitusnäkymän muodossa. Windows Phonen Live-tiiliä voi nyt muokata erikokoisiksi ja mukauttaa aloitusnäkymää vastaamaan paremmin omia mieltymyksiä. Lisäksi Live-tiilien pitäisi olla uudessa versiossa enemmän Live eli sovelluskehittäjät voivat mukauttaa tiilissä esitettävää tietoa monipuolisemmin.

Moniprosessori-tuki

Oli jo aikakin. Puhelimissa on sama suuntaus kuin tietokoneissakin on ollut jo pitkään eli yhdellä prosessorilla ei pärjätä vaan tehoa haetaan monesta vähän virtaa kuluttavasta prosessorista.

Tuki isommille näytöille ja suuremmille resoluutioille

Minulle oli yllätys se, että Windows Phone 7.5 tukee vain WVGA-resoluutiota (800×480). WP8 lisää WXGA (1280×768)- ja 720p (1280×720) -tuen.

MicroSD-muistikortit

Puhelimen käyttömuistia voi jatkossa laajentaa MicroSD-korteilla. Mitenkähän varmatoimisia ne ovat -hajoavatko helposti?

NFC

Lähitunnistustekniikan tuloa on uumoiltu jo jonkin aikaa. Tietoturva kuitenkin askarruttaa monia ja esimerkiksi lähimaksupäätteitä on vielä kovin vähän käytössä.

Internet Explorer 10

IE:n mobiiliversion kehutaan suorittavan Javascriptejä monin verroin nopeammin kuin muiden alustojen selainten. Samoin HTML5-tukea on parannettu entisestään. Tervetulleita parannuksia.

Sähköinen lompakko

Applekin esitteli juuri oman sähköisen lompakon, joka tulee iOS:n kutos-versiossa. Lompakkoon voi tallentaa luotto- ja pankkikorttinsa, lentoyhtiöiden Frequent Flyer -kortit ym. asiakaskortteja. Voikohan sinne tallentaa myös Plussa- ja Setu-kortin? Epäilemättä Wallet on ainakin aluksi hyvinkin turha ominaisuus täällä Pohjolan perukoilla.

Nokian Navteq-kartat

Nokia antaa kartta- ja navigointisovelluksensa Windows Phonen käyttöön, jolloin niitä voidaan käyttää myös muissa kuin Nokian valmistamissa WP-puhelimissa. Menikö siinä taas Nokialta yksi mahdollisuus erottua WP-markkinoilla?

Yhteinen ydin: Windows 8 ja Windows Phone 8

Ehkä eniten hehkutettu uusi ominaisuus on se, että Windows Phonen alusta on rakennettu uudelleen samalta pohjalta kuin syksyllä julkaistava Windows 8. Tämän pitäisi vauhdittaa sovelluskehitystä, kun saman sovelluksen voi portata helposti tietokoneelta puhelimelle tai päinvastoin. Ehkäpä Windows Phonen pahin puute eli sovellusten vähäinen määrä (ja laatu) tulee tämän myötä korjaantumaan.


Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että Microsoftilla otetaan Windows Phonen kehitys edelleen hyvin vakavasti ja siihen ollaan valmiita panostamaan myös ajallisesti. Uusia ominaisuuksia ei tuoda puhelimiin keskeneräisinä, vaan pyritään varmistamaan loppukäyttäjälle sujuva käyttökokemus. Siinä lienee otetun oppia Applesta. Harmillista tosin on se, että vanhoja Windows Phone -puhelimia (ml. Nokian Lumiat) ei voi päivittää käyttämään uutta versiota. Pientä microsoftmaista kompurointia on siis edelleen havaittavissa, mutta ehkäpä tämän jälkeen tuki taaksepäinkin on varmemmalla pohjalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *