Adobe julkaisi keväällä Dreamweaveristä CS6-version. Odotukset olivat korkealla, onhan verkkojulkaiseminen muuttunut vuosien varrella huimasti. Viimeisimpänä trendinä lienee paluu takaisin standardien pariin. Web-selainten laajennukset kuten Flash Player ja Java ovat tulleet tiensä päähän. Nyt pyritään saamaan sivustoille toiminnallisuutta käyttäen HTML5-rakenteita, CSS3-tyylejä sekä javascriptiä. Adobe on vastannut haasteeseen kehittämällä uusia sovelluksia, kuten esimerkiksi Adobe Muse ja Adobe Edge. Nämä ovat osa Adoben uutta kuukausimaksullista Creative Cloud -palvelukokonaisuutta tai ostettavissa erillisinä ohjelmina.

Dreamweaverin uusimmassa versiossa on sen sijaan keskitytty edellisistä versioista tuttujen ominaisuuksien paranteluun ja kehittämiseen. Mitään varsinaisesti uutta ja mullistavaa ei CS6 web-sivujen päivittäjille ja tuottajille tarjoa. Fluid Grid Layout on ehkä uuden version hyödyllisin ”uusi” ominaisuus. Sen avulla on entistä helpompi luoda sisältöjä erilaisille laitteille. Web-sivujen asettelussahan on pitkään ollut ongelmana niiden huono mukautuvuus erikokoisille näytöille. Fluid Grid ja Media Queryt tarjoavat tähän ongelmaan käyttökelpoisen ratkaisun, jossa sisältöä ei tarvitse tehdä erikseen tietokoneen ja puhelinten näyttöjä varten.

CSS3 on myös entistä paremmin esillä Dreamweaver CS6:ssa. CSS3-tehosteita eli esimerkiksi heittovarjoja on entistä helpompi liittää sivun eri osiin. Dreamweaverin sisäistä FTP-siirtotyökalua on myös tehostettu. Se on entistä nopeampi ja siirtää myös suuria tiedostoja (esim. video) vaivatta. Mobiilisovelluksien kehittämiseen tarkoitettu jQuery Mobile on saanut myös päivityksen.

Dreamweaver CS6 ei ole merkittävä päivitys. Siirtyminen CS5:stä sujuu ongelmitta. Joitakin vanhentuneita toimintoja on Adobe siivonnut ohjelman paneeleista pois. Esimerkiksi kuvien tasaus sivulle tehdään nyt vain CSS-tyylien avulla – vanha tuttu Align-valikko on poistettu käytöstä. Jotain Adoben panostuksesta Dreamweaveriin kertonee se, että ohjelman mukana tulevassa pdf-ohjekirjassa on kyllä uudet ruutukaappaukset, mutta tekstit ovat muuttumattomia vanhasta versiosta, eivätkä vastaa lainkaan uuden ohjelman toimintoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *